Terapisamtal på tio minuter, sänkta löner och uppmaningar att bidra med marknadsföringen. Psykologer på Mindler är kritiska till hur verksamheten förändrats sedan starten.
– Jag kan inte längre stå för det här, säger en av dem.
Text: Lennart Kriisa
Psykologtidningen har intervjuat tolv psykologer med erfarenhet från Mindler. Några har sagt upp sig, andra har kvar sina anställningar. En fick sin provanställning avslutad utan motivering. För den psykologen var skälet ändå uppenbart.
– Jag var kritisk när vi skulle börja med terapisamtal på tio minuter hösten 2021. Nästa dag bokade HR in ett möte med mig, och under det mötet blev min anställning avslutad, berättar psykologen.
En annan psykolog uttryckte också kritik men hade fast anställning och fick arbeta kvar.
– Jag fick veta att det var bra att jag var ärlig, men att jag inte förstod. Så är det vid varje försämring, att vi psykologer inte förstår.
Samma psykolog berättar om sin första tid på Mindler, när kravet var åtta patientmöten per dag. Samtalen var då satta till 25 minuter per patient.
– Det funkade riktigt bra. Man hinner mycket under 25 minuter och jag vande mig vid att skriva journal under samtalet, säger psykologen, som tycker att den första tiden hos Mindler var den bästa under hela yrkeslivet.
Psykologen kom från en offentlig arbetsgivare, med kollektivavtal och trygg anställning. Men också tungroddhet och minimal flexibilitet. Den bilden ger nästan alla psykologer som Psykologtidningen varit i kontakt med.
– Jag uppskattade friheten och förtroendet. Patienterna hade inte heller bagatellartade problem, som en del tror. Jag blir uttråkad av patienter med högre funktion och jag blev verkligen inte uttråkad, säger en psykolog om
sin anställning under 2021.
Men bilden är inte samstämmig, en annan psykolog tycker att den omfattande marknadsföringen påverkar vilka som tar kontakt.
– Jag tippar på att en fjärdedel av mina patienter är på fel vårdnivå. Antingen för att de har besvär som hör hemma inom psykiatrin eller för att besvären är allmänmänskliga, som att man stör sig på grannen, säger en annan.
Mindlers företagsidé är att den som loggar in via appen ska få prata med en psykolog inom 24 timmar. Den som uppger sig sakna symtom uppmanas återkomma vid försämring, resten är välkomna.
– Vi hade ingen brist på patienter. Det var högt tryck hela tiden, säger en annan psykolog, som också reagerade på förändringarna under hösten 2021.
Samma år visade bokslutet en förlust på 105 miljoner kronor. Kraven ökade på psykologerna, från åtta till tio patientsamtal per dag. Två av dessa skulle vara på tio minuter. En av psykologerna som protesterade, fick veta att det inte var obligatoriskt med två samtal per dag på tio minuter, det gick fint att ge alla patienter en samtalstid på 25 minuter.
– I praktiken blev det en lönesänkning, alltså längre arbetsdagar med samma lön. Men visst, jag fattade att bolaget hade ekonomiska problem. Ett samtal på tio minuter ger samma intäkt som ett samtal på 25 minuter, säger en av psykologerna.
Förutsättningarna för Mindler har förändrats dramatiskt sedan starten år 2018. Region Stockholms ersättning var då 800 kronor för varje patientsamtal. Framtiden var ljus. Sommaren 2021 värderades Mindler till 2,8 miljarder kronor.
Men ersättningen skulle bantas kraftigt. Region Stockholm drog först ned den till 425 kronor, sedan till 100 kronor. Mindler valde då att lämna Region Stockholm och bli underleverantör till vårdcentralen Frösjö i Gnesta, som hör till Region Sörmland.
Avtalet började gälla den 23 april i år, och fram till september har regionerna fakturerats 45,8 miljoner kronor. Invånarna i Region Stockholm står för 40 procent av den summan.
Upplägget är att Region Sörmland bekostar de egna invånarnas patientbesök hos Mindler, och »utomlänsfakturerar« för patienter i andra delar av landet.
Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland, skriver i ett sms till Psykologtidningen att Region Sörmland inte vinner något på att ha tagit över Mindler.
»Ingen vore gladare än vi om hanteringen av de digitala vårdgivarna som verkar nationellt kunde se annorlunda ut, exempelvis via en nationell hantering.«
Psykologernas arbetsuppgift är »psykologisk bedömning och behandling av patienter med milda till måttliga psykiska besvär«.
Patienter som loggar in på appen får ange svårighetsgraden på sina symtom. Men även den som klickar i rutan för mycket svåra symtom, slussas vidare till bokningen. Det händer att panik uppstår när patientens tillstånd är allvarligt. Då kan psykologen slå larm i den allmänna tråden.
»Suicidrisk hög, kan någon hjälpa mig«, skrev en psykolog i mitten av oktober i år.
En mer erfaren psykolog erbjöd genast sin hjälp, i avvaktan på att en teamledare skulle rycka in.
I det senaste bokslutet redovisade Mindler en rekordförlust på 196 miljoner kronor. Totalt fyra ägare, som pumpat in miljoner i riskkapital, äger i dag mer än 50 procent av bolaget. Familjen Lundin är en av de fyra huvudägarna. Familjens representant Ian Lundin står åtalad för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.
Mindler konstaterar i bokslutet att man behöver hitta nya patientgrupper för att säkra ekonomin. Neuropsykiatriska utredningar utan väntetid är en ny produkt. Prislappen är från 29 000 kronor. Konsultläkare är inblandade i utredningen, enligt Mindler, men vid behov av medicinering, som är vanligt vid adhd, får patienten vända sig någon annanstans.
Ledningen uppmanar dessutom psykologerna att fokusera mer på ikbt. I somras skrev ledningen till psykologerna att “vi, trots en stor insats från er psykologer, inte lyckats nå upp till önskad produktion” och tillade:
“Ökar vi ikbt-användandet så finns möjligheter till att den även blir något bättre.”
– Från början var ikbt ett komplement. Nu är psykologen ett komplement till iKBT. Jag vill kunna använda den behandling som är bäst för patienten, säger en av de kritiska psykologerna.
De psykologer som Psykologtidningen intervjuat menar att månadslönen minskat stadigt sedan starten år 2018. Då låg den på 45 000 kronor för åtta samtal per dag, nu är den 43 500 kronor per månad för tio samtal per dag, enligt psykologerna.
– Har du otur med sena avbokningar, då faller det på dig, du får ingen kompensation. De som inte orkar med tempot går ned i arbetstid, säger en psykolog.
Även andra ersättningar har sjunkit, till exempel för »överskjutande samtal«, som minskat från 300 kr till 250 kronor per samtal. Hur många psykologer som hoppat av är oklart, men Mindler behöver rekrytera nya. En kampanj inleddes i oktober i år för att höja bolagets »Employer Brand«. De anställda psykologerna uppmanas dela kampanjmaterialet på sina sociala medier.
– Jag blir så provocerad. Tidigare fick vi klistermärken hemskickade som vi förväntades sätta upp och nu detta, säger en psykolog.
I samband med kampanjen publicerades en annons i facebookgruppen för psykologer, med budskapet att varje psykolog årligen får “två dagar som på valfritt sätt kan användas för återhämtning”.
Thomas Tholin, ombudsman på Psykologförbundet, är skeptisk. Det är inte första gången han ser arbetsgivare utan kollektivavtal skryta om goda villkor.
– Mindler ger alltså de anställda två extra semesterdagar utöver de lagstadgade 25. Du får ändå fler semesterdagar via kollektivavtal om du fyllt 40 år. Jag har inte stött på någon arbetsgivare utan kollektivavtal som ger de anställda bättre villkor än hos arbetsgivare med kollektivavtal.
I somras blev han kontaktad av flera psykologer på Mindler. De hade fått sina avtal uppsagda och erbjudits nya med förändrade villkor. Den som tackade nej blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
– Arbetsgivare har möjlighet att agera på det sättet. Om psykologerna på Mindler vill ha kollektivavtal, då behöver de prata med varandra och gå samman, sedan kan vi gå in och förhandla, säger Thomas Tholin.
Fakta/Mindler
Startades år 2018 av läkaren Rickard Lagerqvist och psykologerna
Rickard Färdig, i dag styrelseordförande, och Johannes Hatem.
Mindler har tackat nej till intervju och ger en skriftlig kommentar.
»Ambitionen är fortfarande att vara den bästa arbetsgivaren för psykologer, ett motto vi har haft sedan starten. Vi värdesätter våra psykologers arbete mycket högt och ser över villkor löpande både vad gäller ersättning och arbetstid.
Samtidigt har vi behövt göra omfattande anpassningar i verksamheten på grund av kraftigt förändrade ersättningsmodeller från regionerna de senaste åren. De justeringar som gjorts är beslut som inte har tagits lättvindigt, men har varit nödvändiga för att fortsatt kunna bedriva ett långsiktigt hållbart bolag.
I dag är Mindler en arbetsplats med över 250 psykologer i Sverige och vi är en uppskattad arbetsgivare, inte minst för den flexibilitet och den möjlighet vi erbjuder att själva få lägga sitt schema utifrån egna önskemål och behov.
När problem uppstår inom organisationen eller missnöje finns hos enskilda medarbetare tas detta på största allvar. Det är en central del av företagets identitet, ett företag byggt av psykologer för psykologer i strävan att bidra till att förbättra den psykiska hälsan i samhället.«
/Sirin Leyi, Sverigechef och leg. psykolog
Läs mer:
Lennart Kriisa: Kanske studsar du till över denna granskning