Fem frågor till Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare, som är kritisk till rapporteringen av Socialstyrelsen nya rekommendationer vid riskbruk av alkohol.
1. Vad blev fel om de fyra små ölen?
–Jag har saknat en nyanserad diskussion om risker med alkohol – att riskerna varierar mellan individer och även är kontextberoende. Det är en skillnad i risk mellan att sätta sig på cykeln efter att ha druckit fyra snabba öl jämfört med att under en längre tillställning dricka fyra öl i samband med en måltid. Jag har även saknat diskussionen om att en stor del av kostnaderna för samhället faktiskt uppkommer i gruppen alkoholkonsumenter som inte har utvecklat ett alkoholberoende. Här är det just att dricka mycket vid vissa tillfällen som driver på kostnaderna på befolkningsnivå.
2. Vad kom aldrig fram i rapporteringen?
–Att rekommendationerna är framtagna som ett stöd till hälso- och sjukvårdens arbete och inte är tänkta som allmänna rekommendationer till befolkningen. Att rekommendationen är att patienter med ett riskbruk av alkohol ska erbjudas kort rådgivande samtal, det vill säga en återkoppling om att de har ett riskbruk samt ett kort rådgivande samtal baserat på motiverande samtal. Rekommendationen är alltså inte att alla med riskbruk ska söka beroendevård.
3. Vad betyder egentligen riskbruk, risk för vad?
–Riskbruk är en term för att beskriva ett riskbeteende – att man dricker på en nivå som på sikt kan leda till alkoholrelaterad ohälsa. Hur man dricker medför olika risker. Att ha en hög veckokonsumtion ökar risken för ett 60-tal olika sjukdomar, exempelvis depression, högt blodtryck och infektioner. Att dricka mycket vid vissa tillfällen är främst associerat med ökad risk för olyckor och våld, men även med exempelvis hjärtarytmier.
4. På vilket sätt har det vetenskapliga läget förändrats som motiverar de nya rekommendationerna?
–De hör främst ihop med nya rön om att alkohol medför ökad risk för en rad cancerformer. Den hör också ihop med nyare epidemiologiska studier där man inte hittar inte några skyddande effekter av alkohol på hälsan.
5. I den självkritiska backspegeln, hur borde Socialstyrelsen ha kommunicerat de nya rekommendationerna?
– Jag uppfattar Socialstyrelsens kommunikation som klar och tydlig. Möjligen att innebörden av ”stöd” kunde ha formulerats tydligare, men det är snarare i ledet efter – rapporteringen i bland annat media om vad som sagts – som det brustit och många har missat vad som faktiskt sagts, exempelvis att rekommendationerna skulle rikta sig till allmänheten.
Fotnot: Sara Wallhed Finn är ordförande i den nationella föreningen ANDTS.