På Aleris Psykiatri i Åkersberga var de långa väntetiderna en plåga. Lösningen blev att införa gruppbehandlingar.
– Nu har vi lagt grunden för en modern psykiatri, säger mottagningschefen Jila Eftekhari.
Gruppbehandlingsrummet ser ut som vilket sammanträdesrum som helst. Ett avlångt bord med utplacerade stolar. Ljusa väggar men inga fönster. Rummet finns på den psykiatriska mottagningen i Åkersberga, en välmående tätort norr om Stockholm med drygt 30 000 invånare. Mottagningen har 1 100 patienter.
Jila Eftekhari håller med om att det är oväntat många.
– Det finns problem även här, men området är etniskt svenskt. Då blir det inga rubriker, säger hon.
Patienterna hämtar kaffe i pausen, pratar lättsamt med varandra. Någon är gärna med på bild, andra vill inte synas. Psykologtidningens fotograf drar sig tillbaka.
– En del patienter pratar mer, andra mindre. Så är det i alla grupper. Att dela in i smågrupper brukar vara effektivt, säger Jila Eftekhari.
Hon har jobbat här som psykolog i åtta år. För två år sedan tog hon över som chef. Då stod runt hundra patienter på behandlingslistan. Vissa behövde vänta i mer än ett år på psykologisk behandling.
– Tänk dig själv vilket lidande. Patienten har kanske varit sjukskriven i ett år, sedan ska patienten behöva vänta ytterligare ett år på behandling, säger Jila Eftekhari och suckar när hon tänker på hur det var förut.
För två år sedan erbjöds bara individuella behandlingar. Psykodynamiska eller kbt. Jila Eftekhari är psykodynamiker och mötte en patient med ångest.
– Han hade blivit utredd två gånger utan att få en adhd-diagnos och ville göra ytterligare en utredning. Jag tyckte att han mådde för dåligt för att sättas på väntelista, minns Jila Eftekhari.
Hon pratade med en kollega och föreslog att de skulle dra i gång en gruppbehandling, Unified Protocol.
– Patienten kom på varenda session och är i dag utskriven. Han fick behandlingen när han behövde den, säger Jila Eftekhari.
Det var då hon såg kraften i gruppbehandlingarna. Jila Eftekhari bestämde sig för att låta alla psykologer på mottagningen bli gruppledare.
– I början var intresset ganska lågt. Som gruppledare blir du exponerad, dina brister syns. Därför behövde vi skapa trygghet i organisationen. Här ska det vara tillåtet att göra fel, säger Jila Efthekari.
Psykologen Emil Forss håller med. Det går inte att dölja sina brister som gruppledare. De är alltid två som leder gruppen, oftast en legitimerad psykolog och en PTP-psykolog. Emil Forss håller i gruppbehandlingarna Unified Protocol och DBT.
– Stämningen kan vara lite spänd i början. En del är reserverade, andra skeptiska. Men ju längre behandlingen går, desto mer stöttar de varandra. Att följa den processen ger mig kickar, säger han.
Efter att ha lett flera grupper i mål har han blivit modigare, som att våga fånga upp när något händer bland deltagarna.
– En patient berättade hur svårt det var att säga nej. Då gjorde vi ett rollspel där jag skulle erbjuda patienten något och hon skulle säga nej. Gruppen fick se hur jobbigt det var för patienten, samtidigt som det blev en exponering. Det blev givande för alla, berättar Emil Forss.
Om han sökte sig härifrån, då skulle han välja en arbetsplats som också erbjuder gruppbehandlingar. När han berättar om sitt arbete för psykologbekanta blir de både nyfikna och avundsjuka.
– Det verkar vara ganska svårt att införa något nytt, som gruppbehandlingar, inom psykiatrin, säger Emil Forss.
Jila Eftekhari är mån om att behålla honom och övriga anställda. På mottagningen finns i dag sex legitimerade psykologer och fyra PTP-psykologer. Två psykologtjänster är vakanta. Målet är att hitta en psykodynamiker, den andra med kbt-inriktning.
– Att locka hit psykologer är svårt. Vi ligger nära Stockholm men ändå för långt bort, säger Jila Eftekhari och leder oss in i personalrummet.
Psykologen Rami Simeri kliver in för att fylla på kaffekoppen. Han har paus och håller i gruppbehandlingen för patienter med bipolär diagnos. Rami Simeri berättar om flera fördelar, inte bara att deltagarna stöttar varandra.
– Om någon blivit feldiagnosticerad syns det tydligare i gruppen. Då erbjuder vi en ny utredning. En i min grupp visade sig till exempel ha ptsd och var inte bipolär, säger Rami Simeri.
Även den som är inne i ett maniskt skov är välkommen till gruppbehandlingen för bipolära.
– Då behöver vi prata igenom tillståndet i förväg, som att patienten kanske är lite väl pigg och behöver låta fler komma till tals, säger Rami Simeri.
Han är noga med att påminna patienterna om att ta sina mediciner. Arbetsterapeuten Johan Wallén, som håller i gruppbehandlingar för patienter med adhd, tänker annorlunda.
– Jag har ingen aning om vem som tar medicin. Behandlingen handlar om att bygga upp en fungerande vardag, säger Johan Wallén.
I dag går tio patienter i gruppbehandlingen »Strukturerad vardag«. De är mellan 18 och 40 år. Flera har småbarn och känner igen sig i varandras utmaningar.
– Många försöker hålla all planering i huvudet i stället för att ta fram en kalender, säger Johan Wallén.
Psykologen Emma Grapensson har en kvart över innan nästa patientmöte. Hon har fortfarande mest individuella behandlingar. Nu leder hon en introduktionskurs i mentaliseringsbaserad terapi i form av pilotstudie. Patienterna har olika diagnoser – depression, ångest, autism, personlighetssyndrom – med relationella problem som gemensam nämnare.
– Ska man vara noga är det inte en gruppbehandling, utan en introduktionskurs. Tanken är att väcka deras nyfikenhet inför kommande gruppbehandling med MBT, att gå igenom teorierna för att utveckla deras förmåga, säger hon.
Ingen av patienterna i gruppen är diagnostiserad med EIPS, eller borderline som det också kallas. De blir i stället hänvisade till gruppbehandlingen med DBT.
Emma Grapensson funderar en stund, sedan säger hon att gruppbehandling nog är effektivare än individuell behandling för de allra flesta.
– Den sociala färdighetsträningen lämpar sig bäst för gruppbehandling. Patienter kan ha isolerat sig socialt på grund av sin sjukdom, som depression och ångest.
Den stora skillnaden mot individuell behandling, menar Emma Grapensson, är att patienterna validerar varandra och därmed dämpar skammen.
– De kan ha pinsamma tvångstankar eller blivit utsatta för övergrepp. Det är mycket starkare när de upptäcker att de inte är ensamma, jämfört med när jag hävdar samma sak under en individuell behandling.
Emma Grapensson har fått veta att patienter ofta fortsätter att umgås efter avslutad behandling. De bildar grupper på Facebook och håller kontakten via sms.
Jila Eftekhari säger att alla utvärderingar visar samma sak: patienterna uppskattar att de blivit stöttade av andra gruppdeltagare.
I dag står bara 15 patienter på mottagningens behandlingslista. Målet är att, i enlighet med Aleris målsättning, komma ner till noll. Kanske går det nästa år.
– Med bara individuella behandlingar skulle vi behöva vara sextio psykologer här. Det har jag räknat ut, säger Jila Eftekhari.
På mottagningen har de lärt sig hur en grupp bäst kan sättas samman. Unga personer vill inte gå med gamla patienter. De som har lägre IQ kan också få svårt att hänga med i gruppbehandlingen, då är det bättre med individuell behandling, menar Jila Eftekhari. Den som tackar nej till gruppbehandling får motivera sina skäl.
– Vi vill ta reda på om det handlar om undvikande eller något annat. Den som är undvikande kan bli motiverad, säger hon.
En av nackdelarna är bristen på flexibilitet. Den som är förkyld kan delta via videosamtal men ibland går det inte och då missar patienten sessionen. Mycket har blivit annorlunda sedan gruppbehandlingarna blev vardag på mottagningen.
– Här erbjuder vi bara psykologisk behandling, inte några stödsamtal för att snygga till journalerna under väntetiden. Vi ägnar oss åt det som är vetenskapligt beprövat och vi ser att det har effekt, säger Jila Eftekhari.
Fakta/Aleris Psykiatri i Åkersberga
Mottagningen erbjuder gruppbehandlingar i MBT, Unified Protocol, ACT, strukturerad vardag, DBT, gruppbehandling vid trauma och gruppbehandling för bipolära. Grupperna brukar bestå av runt tio deltagare och sessionerna är cirka två timmar. Patienter med ätstörningar remitteras vidare till Aleris specialistmottagning i centrala Stockholm.