Psykologerna som tog sig in på Socialstyrelsen i förmiddags är nöjda med sin aktion.
De blev inte utburna, i stället fick de igång en dialog med myndigheten.
-Vi har blivit lovade återkoppling om två veckor, säger psykologen Sara Ytterbrink Nordensköld.
Runt 30 personer samlades i en bostad ett par hundra meter från Socialstyrelsen i förmiddags. De flesta var psykologer, aktiva inom Extinction Rebellion, och inställda på att ockupera myndigheten som utfärdar deras legitimationer.
-Du är väl inte från polisen? undrade Sara Ytterbrink Nordensköld när Psykologtidningen dök upp på mötet.
Planeringen hade skett i hemlighet för att entrén inte skulle låsas i förväg. Psykologen Björn Paxling var mötesledare och frågade hur många som kunde tänka sig att hoppa över spärrarna vid receptionen. Några höjde bestämt sina armar, andra lite mer tveksamt.
På gårdsplanen delade aktivisterna in sig i olika grupper. Några åtog sig att sträcka ut en banderoll utanför myndigheten, några att ställa sig med plakat vid receptionen, och några skulle ta med sig en pall för att kunna hoppa över spärrarna.
Björn Paxling fick uppdraget att gå fram till recptionen med en blomma och ett ”öppet brev” med kritik mot att Socialstyrelsens bristande engagemang i klimatfrågan.
-Vi har granskat hur Socialstyrelsen kommunicerar och det enda som finns om klimatet handlar om klimatbehandling vid psoriasis, förklarade Björn Paxling.
Paula Richter, psykolog och klimataktivist, tyckte att det kändes lite nervöst inför aktionen, eftersom hon bestämt sig för att hoppa över spärrarna.
-Jag är inte dömd för något och har inte gjort något liknande tidigare, men jag är peppad, sa hon.
Paula Richter är medlem i flera grupper, Psychologists for future, Psykologer för hållbar utveckling och Extinction Rebellion.
-Vad jag vet är ingen annan psykolog från Psykologer från hållbar utveckling med i XR. Jag har inte heller försökt övertala någon, att bli aktivist måste komma inifrån, vara ens eget val, sa hon.
Paula Richter har deltagit vid flera aktioner under veckans fossiluppror, då bland annat trafikerade gator har blockerats.
-Men det har inte varit mycket media, någon notis här och där kanske. Det är väl kriget i Ukraina, men XR Ukraina har uppmanat oss att kämpa vidare. Dessutom hänger allt ihop, det är den ryska oljan som finaniserar Putins krig, sa Paula Richter.
Väl framme vid myndigheten gick det snabbt. Björn Paxling klev fram till väktarna med blomman medan Sara Ytterbrink Nordensköld och sex andra personer hoppade över spärrarna.
-Nej nej, ropade väktarna förgäves, som till en början inte visste riktigt hur de skulle agera.
Psykologerna framförde att de ville tala med ansvariga för myndigheten och väktarna ringde efter kommunikationsdirektören Linda Korsvall. Hon var till en början irriterad.
-Ni har tagit er innanför vårt skalskydd, det är inte okej, sa hon.
Väktarna försökte samtidigt förhandla med psykologerna om att de var för många innanför avspärrninen, max två var acceptabelt. Efter en stund kom väktarna och psykologerna fram till att fyra psykologer skulle få ett möte med Per Ek, enhetschef för samordnad myndighetskommunikation och Linda Corsvall, kommunikationsdirektör.
Efter mötet samlades psykologerna i receptionen där kvartetten som fått samtala med myndighetspersonerna redogjorde för vad som sagts.
-De hävdade att klimatkrisen är inbakad i allt annat. Vårt öppna brev är en granskning som visar att de inte kommunicerar någonting om klimatkrisen. De lovade att ta upp detta på ledningsmötet redan på måndag och ge oss återkoppling om två veckor, sa Sara Ytterbrink Nordensköld.
Björn Paxling sa att han förstår att det är politikerna som bär det yttersta ansvaret, men att Socialstyrelsens passivitet i klimatfrågan inte är försvarlig.
– Socialstyrelsen ger tydlig information om hälsoriskerna vid till exempel rökning, på samma sätt efterfrågar vi en tydlig kommunikation om hur klimatkrisen påverkar hälsan. Om regeringen hade tagit bort all tobaksskatt, då hade Socialstyrelsen reagerat, de deltar i samhällsdebatten. När regeringen klubbade igenom en sänkning av bensinskatten, då var det helt tyst från Socialstyrelsen, konstaterade Björn Paxling.
Kali Andersson, psykolog och författare, var nöjd med aktionen. Särskilt då hon fruktade att XR skulle självdö under pandemin, eftersom inga aktioner var möjliga.
-Nu märker vi att engagemanget är tillbaka, men visst behöver vi fundera över vad vi gör och hur vi får uppmärksamhet.
Ingen media, förutom Psykologtidningen och en reporter från tidningen Syre, var på plats vid aktionen. Ändå hade XR skickat ut ett pressmeddelande och Socialstyrelsen ligger bara hundra meter från Dagens Nyheter och Expressen.
-Det viktiga är ändå att vi fick till en dialog med Socialstyrelsen, sa Kali Andersson.
Paula Richter är hoppfull om framtiden och tror att fler yrkesgrupper kan skapa dialog med sina närmaste myndigheter.
– Vi har försökt kontakta Socialstyrelsen tidigare, men intresset har varit noll. Förhoppningsvis ökar det nu, säger Paula Richter.
Kali Andersson tror att det blir fler aktioner framöver.
-Kanske behöver vi ockupera Migrationsverket, att vara klimatflykting är ju inget asylskäl. Myndigheterna behöver engagera sig i klimatfrågan, konstaterade hon.
Fotnot: Socialstyrelsen har tidigare blivit ockuperad, bland annat 1979 då ett 30-tal HBTQ-aktivister protesterade mot Socialstyrelsens klassificering av homosexualitet som en sjukdom och 2016 för transpersoners rättigheter.