Pandemin innebar en unik situation för att studera effekter av att utan förberedelse skifta från terapi face-to-face, till distansterapi.
-Både patienter och terapeuter upplever förluster till följd av det, säger psykologiprofessorn Andrzej Werbart vid Stockholms universitet som i en omfattande studie kartlägger effekterna av pamdemianpassningen.
Pandemin skapade en naturlig experimentell situation. Teraputer tvingades utan förberedelse att övergå till terapi på distans, klienterna tvingades ändra sina rutiner kring psykoterapin. Nu är det dags att återgå till läget före pandemin. Vid Stockholms universitet så psykoterapiforskarna en möjlighet att lära sig mer om vilka patienter passar bättre för terapi på distans, vilka fungerar bättre med fysisk närvaro i rummet.
Psykologen och psykologiprofessorn Andrzej Werbart på Psykologiska institutionen leder ett större forskningsprojekt med en rad delprojekt om kortsiktiga och långsiktiga effekter för patienter och terapeuter av övergångar till och tillbaka från psykoterapi på distans.
-Så vitt vi vet är det första gången den här typen av studier görs. Pandemin gav en unik möjlighet, säger Andrzej Werbart.
Ännu har inga resultat publicerats, men inom kort publiceras en som open access i Frontiers in Psychology. Ytterligare en är på gång. En intervjustudie med patienter visar att de flesta upplever olika förluster.
-Många saknar de fasta ramarna, olika ritualer som omger terapin. Det kan handla om tid för att ställa om sig på väg till mottagningen, eller för eftertankar på väg från en session.
Parallellt intervjuades terapeuter tre månader efter omställningen till följd av pandemin, samt ytterligare en gång ett år därefter.
-Även terapeuterna beskrev förluster och en saknad efter den icke-verbala kommunikationen. Även om man kan se patientens ansikte på en skärm så vet man inte riktigt hur patienten reagerar. Är man inte i samma rum är det svårare att förstå patientens känslor, säger Andrzej Werbart.
Både patienter och terapeuter uppgav att de ibland kände att terapeuten/patienten verkade upptagna med något annat under sessionen, kanske svara på mejl eller att vattna blommor.
-Även många terapeuter upplever att det är besvärligt att komma till patienternas hem och patienten kunde vara upptagna med något annat. Men både patienter och terapeuter beskriver vinster med distansterapi: att det är en bekvämare och mer tillgänglig terapi. Terapeuterna beskriver ett år senare att de anpassat sig och att de lärt sig mycket av detta, och att de kommer att kunna använda sig av distansterapi när man upplever att det kan passa för den specifik patienten, förklarar Andrzej Werbart.
Patienter med en mer extrovert läggning har lättare att ta till sig distansterapi, visar resultaten. Huruvida behandlingsutfallet påverkas finns det ännu inga resultat på.
-Vi har en enkätstudie på gång till legitimerade psykologer och psykoterapeuter där vi har frågor om behandlingsutfall. Jag misstänker att patienter som är inriktade på självständighet, autonomi, kan det vara n fördel att arbeta på distans.
Den terapeutenkät som nu ska genomföras vänder sig till terapeuter som haft minst fyra sessioner på distans under pandemin. Enkäten är helt anonym. (se https://dafo.limequery.com/771927?lang=sv&fbclid=IwAR0ERsC15zKDHNbk-pf4ZgS4LKHbiN7DSY0RAuZ6J9CNMOiwhvlD-mRIxt8). Dessutom ingår ytterligare en intervjustudie med terapeuter i forskningsprojektet (https://drive.google.com/file/d/1E337M-JsD42ZYv7l3bkiDgmblH-S8F8p/view?fbclid=IwAR2MChTD2Z7APbHW19kgb0CahvjQ8i7li-W_198Dkjf-_UtMdOpJKWcxY1E. Hela projektet beräknas vara klart våren 2023.
Andrzej Werbart tror att den unika studien, kan leda till bättre möjligheter i framtiden att välja terapimetod beroende på patient och problematik.
-I framtiden tror jag att vi kommer att se att både vissa patienter och terapeuter kommer att vilja välja distansterapi före fysisk närvaro i samma rum, eller kanske kombinera de båda metoderna och inte tvingas avbryta behandlingen vid till exempel resor. Våra resultat kan bli en viktig vägledning till terapeuter om vilken terapimodell som fungerar bäst för vem, det är ett viktigt argument för att delta i studien, säger han.
Läs mer om projektet Övergångar till psykoterapi på distans under covid-19 pandemin.