Både mild och allvarlig covid-19 kan lång tid efter tillfrisknandet leda till en betydande riskökning för bland annat ångest och depression, visar en ny studie. Ökningen gäller både jämfört med friska kontroller och personer som vårdats för säsongsinfluensa.
I en studie med drygt 150 000 vuxna som varit sjuka i covid-19, och två kontrollgrupper med över fem miljoner individer, visar forskare i USA att såväl mild som mer allvarlig covid-19 ökar risken betydligt för psykiska hälsoproblem upp till ett år efter tillfrisknandet. Globalt sett handlar det, enligt forskarna, om att pandemin bidragit till att närmare 15 miljoner fler personer drabbats av psykisk ohälsa.
Forskarna använde material från U.S Department of Veterans Affairs, som är landet enskilt största databas med hälsoinformation. Drygt 150 000 individer som diagnosticerats med covid-19 mellan 1 mars 2020 och 15 januari 2021, och som överlevt de 30 första dagarna med sjukdomen, inkluderades. Få av dessa hade vaccinerats mot covid-19. Två kontrollgrupper användes: en med individer som inte haft covid-19 under samma tidsperiod och en som varit sjukhusvårdade före pandemin men för helt andra diagnoser.
Risken att drabbas av ångest var upp till 30 procent högre upp till ett år efter tillfrisknandet från covid-19, jämfört med kontrollgruppen. För depression och stressrelaterad psykisk ohälsa var riskökningen 40 procent. Andelen fler som hade sömnproblem var ungefär lika stor, medan riskökningen för kognitiva nedsättningar var 80 procent. Patienter som haft covid-19 rapporterade också suicidtankar betydligt oftare, en ökning med 46 procent.
Sjukhusvistelser kan i sig öka risken för bland annat ångest och depression. Därför jämfördes personer som varit sjukhusvårdade någon gång under de första 30 dagarna för covid-19, med personer som sjukhusvårdats för en annan diagnos. Riskökningen för en covid-patient att drabbas av psykisk ohälsa inom ett år efter tillfrisknandet var över 80 procent.
I diskussionen kring covid-19 har det även förts fram argument om att infektionen i de flesta fall i stort sett inte är värre än att drabbas av säsongsinfluensa. Därför jämfördes covid-patienter med drygt 70 000 personer som varit sjuka i säsongsinfluensa, varav cirka 12 000 sjukhusvårdade. Både mild och måttlig covid-19 innebar en signifikant ökad risk för psykisk ohälsa, med 27 respektive 45 procents riskökning.
I en kommentar till resultaten skriver forskarna att man inte är säker på vad som orsakar riskökningen för psykisk ohälsa till följd av covid-19, men att en ledande hypotes är att viruset tar sig in i hjärnan och på något sätt påverkar nervcellernas funktion.
Studien Risks of mental health outcomes in people with covid-19: cohort study är publicerad online i tidskriften BMJ.