Sex av tio ungdomar känner stor eller extremt stor rädsla för klimatförändringar och en majoritet upplever att politikerna sviker dem. Det visar den största studien som gjorts om klimatångest bland unga.
Närstan hälften av unga i åldern 16 till 25 år uppger att oro och ångest för klimatförändringar påverkar dem i det dagliga livet. Det visar en stor vetenskaplig studie med 10 000 deltagare från tio länder i hela världen. Det är den största vetenskapliga studien som gjort om klimatångest bland ungdomar.
Tre av fyra som ingick i studien uppgav att framtiden upplevs som skrämmande och i vissa länder, som Portugal och Filippinerna, pendlade den andelen mellan 80 och drygt 90 procent. I studien fann forskarna också ett samband mellan klimatångest och en känsla av att politikerna svek både dem och framtida generationer. 64 procent uppgav att regeringarna inte gjorde tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof.
Studien visar en utbredd global oro bland barn och unga och forskarna varnar för att oron, den effekt som den har i vardagen och känslan av att vara svikna av politikerna även kan påverka ungdomarnas psykiska hälsa. Oron kan liknas med kronisk stress under ungdomsåren och den långsiktiga effekt en sådan kan ha på hälsan, menar forskarna.
Ungdomar på södra halvklotet uttrycker mer oro och en större påverkan i vardagen än ungdomar på norra halvklotet.
I studien, som gjordes i maj och juni 2021 i ett samarbete mellan en rad universitet, ingick ungdomar från Australien, USA, Storbritannien, Indien, Nigeria, Filippinerna, Finland, Portugal, Brasilien och Frankrike. I varje land deltog 1 000 ungdomar. Sverige ingick inte i studien.
Studien Climate anxiety in children and young people and their beliefs about government responses to climate change: a global survey är publicerad i december 2021 i tidskriften The Lancet Planetary Health.