”Det är fantastiskt att jag som svart kvinna och psykolog sitter här” sa Hanna Wallensteen när finalisterna till Stora Psykologpriset presenterades. Övriga två finalister är Sarah Vigerland och Erica Mattelin.
Den 6 december offentliggjordes årets finalister till Stora Psykologpriset. Arrangemanget, en talkshow i Studio Birka i centrala Stockholm, var pandemi-anpassat med relativt få gäster på plats och en webbsändning som kunde ses på både Psykologförbundets hemsida och Facebook. På scen leddes samtalet med finalisterna Sarah Vigerland, Erica Mattelin och Hanna Wallensteen av psykologen, författaren och föreläsaren Per Naroskin.
Två av finalisterna är inriktade på arbete och forskning med barn och ungdomar. Sarah Vigerland tog sin psykologexamen 2013 vid Stockholms universitet. Hon är forskare och enhetschef på Bup Internetbehandling inom Bup i Stockholm. Enheten startade år 2020.
– Det är fortfarande för få som är utbildade i att arbeta med barn och ungdomar med ångest, och då är internetbehandling en mycket bra möjlighet. Det gör stor skillnad att kunna få ta del av en evidensbaserad behandling, sa Sarah Vigeland under samtalet på scenen.
Hennes forskning är främst fokuserad på internetförmedlad KBT för barn och ungdomar med ångestsyndrom och depression. Hon deltar även i forskningsprojekt som undersöker internet-KBT för bland annat unga vuxna med autism.
Psykologen Erica Mattelin, som tog sin psykologexamen vid Uppsala universitet 2013, har länge arbetat på Rädda Barnen med barn i speciellt utsatta situationer, särskilt barn i migration och/eller barn utsatta för våld med ptsd. Sedan 2018 är hon anställd på Barnafrid vid Linköpings universitet, där hon bland annat utbildar i traumafokuserad KBT.
För närvarande är hon doktorand i projektet Den långa resan, som handlar om att öka förståelsen för barn som kommer till Sverige som flyktingar och vilka behov de har för att må bra.
– Vi, samhället, sätter upp ganska många hinder för utsatta barn. Det ser jag på de barn jag möter. Det kan handla om att fem personer delar på en enrumslägenhet, eller att barn flyttas runt mellan kommuner. För mig är forskningen meningsfull när jag känner att den kan göra skillnad, att den kommer barn till del, sa Erica Mattelin.
Den tredje nominerade till Stora Psykologpriset, Hanna Wallensteen, är en av få psykologer i landet som föreläser om minoritetsstress. Hon tog examen på psykologprogrammet vid Stockholms universitet år 2017. Som föreläsare riktar hon sig både till företag och organisationer.
– Många upplever minoritetsstress under hela sina liv, den förekommer i alla möjliga sammanhang i vardagen och läggs ovanpå all annan stress. Det sliter på både den fysiska och psykiska hälsan, sa Hanna Wallensteen.
Själv är hon född i Etiopien och kom till Sverige som adopterad när hon vad bebis. Hon driver även en praktik i Stockholm och i en intervju för Psykologtidningen berättar hon bland annat att i stort sett alla hennes klienter har utländsk bakgrund.
I januari 2022 avslöjas det vem som kommer att vinna Stora Psykologpriset 2021. Under måndagens talkshow medverkade även Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor, tillika ordförande i juryn för Stora Psykologpriset.