Psykologen Björn Paxling, 41, är en av klimataktivisterna som limmade fast sig på en landningsbana i söndags.
–Jag är nöjd med aktionen. Klimatsamtalet behöver radikaliseras, säger han.
Aktivister från Extinction Rebellion genomförde i söndags flera aktioner mot flygplatser i Sverige. Björn Paxling och ytterligare en aktivist tog sig över stängslet till Växjö flygplats.
–Det var pinsamt enkelt. Runt flygplatsen finns ett flera kilometer långt obevakat staket. Det vara bara att klättra över, berättar han.
Så fort de kommit över stängslet kontaktade de polisen och flygplatsledningen.
–Vi meddelade att det finns aktivister på flygplatsen, hur de kunde nå oss och att vi avbryter aktionen direkt om ett ambulansflyg behöver lyfta eller landa.
Björn Paxling och hans kamrat höll upp banderoller medan de gick fram till landningsbanan. Sedan satte de sig ner och limmade fast varsin hand på landningsbanan.
–Vi hade med oss aceton i en ryggsäck om vi skulle behöva avbryta aktionen. Vi vill inte sätta någon i fara, säger Björn Paxling.
De förväntade sig att väktare skulle komma körande mot dem, men i stället närmade sig två brandbilar, två polisbilar och en civil polisbil. Aktivisterna vinkade vänligt med sina fria händer. Poliserna klev fram och undrade vad de höll på med.
–Vi förklarade lugnt att vi är klimataktivister. Eftersom vi är så kallade ”högriskare” inom XR har vi fått utbildning i hur vi ska bete oss, att inte driva upp stämningen. Vi är medvetna om att poliser och väktare bara gör sitt jobb, aktionen är inte riktad mot dem utan mot politikerna, säger Björn Paxling.
Poliserna beordrade dem att avbryta aktionen och följa med, varpå Björn upplyste om de fastlimmade händerna.
Poliserna undrade hur de hade tänkt ta sig loss men fick svaret ”inga kommentarer”.
–De får ju inte slita loss oss med våld, även om vi är instruerade i att inte göra något som helst motstånd med muskelkraft, säger Björn Paxling.
Poliserna gick igenom deras ryggsäckar och hittade acetonet varpå händerna kunde lossas. Polisbilarna kördes fram för att de skulle slippa bära aktivisterna.
–Vår instruktion är att kliva in i polisbilen när den är nära, men vi går inte själva fram till bilen, säger Björn Paxling.
Efter förhör på polisstation beslutade åklagaren att de båda aktivisterna skulle anhållas. Björn och hans kamrat fördes till varsin cell där de fick spendera natten.
–Jag är okej med att sitta inlåst, då kunde jag tänka igenom vad som hänt under aktionen i lugn och ro. Men jag var väldigt trött, dessutom yr av ångorna, eftersom jag inte fick tvätta av mig acetonet under förhöret, säger Björn Paxling.
Nu riskerar han åtal för både luftfartssabotage och obehörigt tillträde till skyddsobjekt.
–I värsta fall blir det fängelse, men jag är ostraffad och borde klara mig med villkorlig dom och böter. Dessutom kommer jag invända att jag agerade i nöd, säger Björn Paxling.
Blir det fängelse behöver han inte ta ledigt från jobbet, eftersom han numera är aktivist på heltid och har pausat sina uppdrag som psykolog. Tidigare har han arbetat inom vuxenpsykiatrin och forskat. Han tror att runt 30-40 psykologer idag är medlemmar i XR.
–Vår yrkesgrupp är nog överrepresenterad men det är inte så konstigt. Vi är utbildade för att förstå vetenskapen och är empatiska, då blir engagemanget självklart, säger han.
Björn Paxlings första aktion för Extinction Rebellion var i Malmö år 2019. Då handlade det om att ligga ner på marken och spela döda.
–Det var ett kraftfullt budskap, men på den tiden var jag fortfarande mest engagerad i hur jag själv levde, att jag skulle leva hållbart. Efterhand insåg jag att det var en återvändsgränd att bara gå omkring och känna sig duktig. Politikerna fortsatte att sponsra flyget och Miljöpartiet ville förbjuda plastpåsar, jag behövde göra något mer. Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde allt vad jag kunde för att rädda oss från katastrofen, säger Björn Paxling.
I augusti greps han under en aktion mot oljeindustrin i Oslo. Då blev det böter på sammanlagt 2.1 miljoner norska kronor för aktivisterna, som troligen kommer täckas av organisationens fond. Men alla aktivister som begår brott måste vara beredda att betala ur egen ficka.
Björn Paxling betonar att inga aktioner är riktade mot privatpersoner.
–Växjö flygplats, liksom resten av de kommunala flygplatserna, går med förlust och sponsras med miljarder av skattepengar. Politikerna tar inte läget på allvar, de vill att vi ska flyga mer, säger Björn Paxling och hänvisar till en rapport från Timbro.
Han är inte ensam om sin uppfattning. Naturskyddsföreningen menar att staten subventionerar flyget med minst tio miljarder kronor varje år.
Björn Paxling säger att det kommer att bli fler aktioner och ett av hans uppdrag inom organisationen är att se till så att aktivisterna inte bränner ut sig, för det har sitt pris att vara aktivist.
–Jag har fått ta emot en hel del hat i sociala medier, men det är det värt, vi behöver flytta gränsen för samtalet om klimatnödläget, vad är rimligt att göra för att påverka politikerna?
Han menar att de nuvarande demokratiska processerna för oss mot stupet. I stället borde medborgarråd införas, vilket är Extinction Rebellions krav, som kan vägleda regeringen.
–Om du tar hundra slumpvis utvalda personer och ger dem objektiva fakta om klimatläget och vad som kan göras, då kommer den gruppen att fatta beslut som är mycket mer radikala än vad politikerna vågar i dag, säger Björn Paxling.