Puls och blodtryck kan bli en del i att identifiera personer med hög risk att återfalla i brott, visar svenska psykologiforskare i en ny studie. Riskökningen vid låg vilopuls är 23 procent.
Tidigare forskning har visat att personer med låg vilopuls löper en förhöjd risk att begå brott. Det är också vanligt bland personer som söker sig till riskfyllda arbeten eller som ägnar sig åt vissa extremsporter, vilket bland annat har förklarats med att man söker sig till situationer som får upp pulsen eftersom den låga pulsen ger ett kroppsligt obehag.
Nu visar en ny svensk studie att en låg vilopuls även ökar risken för återfall i kriminalitet. I studien har uppgifter om puls och blodtryck från män som mönstrat, födda mellan 1958 och 2010, samkörts med uppgifter om dömda män. Analysen visar att det finns en riskökning på 23 procent att återfalla i brott för dem som har en låg puls, mellan 35 och 60 slag i minuten.
Studien är den första som visar ett statistiskt säkerställt samband mellan ökad risk för återfall i brottlighet och låg puls. Den visar dessutom för första gången att även lågt blodtryck medför en ökad risk. Traditionell behandling för att förebygga återfall i kriminalitet kanske inte har en önskad effekt hos den här gruppen då det handlar om människor som är mer benägna att ta risker.
Den nya studien kan vara ett steg mot att förfina riskbedömningsmodellerna, tror psykologiforskaren och doktoranden Sofi Oskarsson vid Örebro universitet.
”En riskökning på 23 procent är tillräckligt mycket för att gå vidare och se hur låg puls kan användas tillsamman med väletablerade riskfaktorer för återfall i brott, som till exempel tidigare kriminalitet, missbruk, civilstånd och arbetslöshet”, uppger Sofi Oskarsson i ett pressmeddelande.
I studien är puls och blodtryck två separata mått. Det går alltså inte att se om en person har både låg puls och lågt blodtryck.
Studien Low autonomic arousal as a risk factor for reoffending: A population-based study är publicerad i PLOS One, 2021.