På lågstadiet var Alexander Tilly känd som killen med skolbänken i korridoren utanför klassrummet.
– Jag var stökig. Lärarna föreslog träning för att få ur all energi det blev balett.
Som nioåring tränade han sex timmar per dag vid 17 år anställdes han på Operan. Tre år senare fick han sparken och sökte sig till den japanska kampkonsten Shorinji Kempo.
– Jag tröttnade på klimatet inom baletten ständig kritik och konkurrens i dojon (japansk träningslokal) var det uppmuntran och gemenskap.
När han läste till psykolog fick han teorier för det han lärt sig feedback och grupputveckling. På nätterna var han dörrvakt blev vaktchef och började förstå hur man kan lugna i upprörda konfliktsituationer.
– I dojon handlar det inte om att besegra motståndaren utan att hitta andra vägar behålla lugnet och avbryta ett eskalerande förlopp. Det föreläser jag nu om.
Och så utvecklade han sina egna färdigheter så väl att han 2011 vann Europamästerskapet (efter nitton års träning).
– Skulle jag brösta mig för det skulle jag bli utskrattad. I Shorinji Kempo strävar man inte efter symboliska segrar. Det är vardagsträningen man värdesätter.
Och den tänker han fortsätta med.
– Jag och mina vänner övar gärna hemma i vardagsrummet. Men min fru har förbjudit oss. Det vi ser som lek tolkar hon som brutalt slagsmål och vill inte att vår dotter ska se. Så det får bli dojon.
Text: Hanna Nolin
Börja med Shorinji Kempo
1 ) Besök en dojo (träningslokal) och provträna. Känn in stämningen i klubben hur förhåller sig tränaren till de som tränar?
2) Folk som tränar kampsport gör det av olika anledningar. Fundera på ditt mål.
3 ) Shorinji Kempo är en form av meditation under rörelse så ha tålamod.
Läs mer på Shorinji Kempo
Fakta: Alexander Tilly bor med sin fru och dotter 15 år i Stockholm och arbetar med att utbilda organisationer i hur man ska förebygga konflikter hot och våld.