Antalet stödsamtal till Bris från barn om självdestruktivt beteende ökade med 75 procent under sommaren, jämfört med 2020. Förra årets rekord i antal samtal överstegs med råge denna sommar.
Under årets sommarlov ökade antalet samtal till Bris med totalt 30 procent jämfört med 2020, ett år som då hade rekordhöga siffror. Närmare 7 500 kurativa kontakter via telefon, chatt och mejl har Bris tagit emot under sommarlovet, uppger organisationen.
Detta år är det första som barn har kunnat kontakta Bris under hela dygnet. Samtalen har handlat om till exempel att få hjälp att hantera konflikter med kompisar, oro inför skolstart och funderingar kring relationer. Men de vanligaste ämnena under årets sommarlov har rört familjen och om psykisk ohälsa. Jämfört med 2020 ökade samtalen om självdestruktivt beteende med 75 procent och samtal om självmord med 52 procent.
”Under hela förra året ökade samtalen från barn om ångest och nedstämdhet markant och den utvecklingen tycks hålla i sig. Det är möjligt att det vi upplever nu är en effekt av alla förändringar som skett under pandemin och risken finns att effekterna blir långsiktiga för en del barn”, uppger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog i ett pressmeddelande.
Det vanligaste ämnet som barn velat prata om och sökt stöd för under sommarlovet 2021 är ångest, därefter följer i fallande ordning familjen och nedstämdhet. Alla barn som kontaktar Bris är anonyma.