Den 20-åriga kvinnan skrevs ut från behandlingshemmet då vårdmöjligheterna bedömdes ha uttömts. Två dagar senare avled kvinnan av läkemedelsförgiftning.
Nu döms verksamhetschefen i hovrätten för tjänstefel.
På ett behandlingshem i Skåne vårdades den 20-åriga kvinnan för sitt missbruk. Men det gick inget vidare. Enligt mamman hade dottern skadat sig själv genom att äta glas och dricka städmedel. Psykologen på avdelningen bekräftade att patienten hade komplexa psykiska problem, som inte bara bestod av missbruksproblematik. Dessutom hade patienten “i princip inte alls medverkat till missbruksvården”.
Läkaren och psykologen var eniga om att vårdmöjligheterna var uttömda. Läkaren tog därför ett beslut om utskrivning.
Patientens mamma är kritisk till det beslutet.
-– De skrev ut henne och ställde henne på gatan i Lund – hon som bott i Stockholm – utan mobil, pengar och tågbiljett. Utan planering från Socialtjänstens håll. Jag menar att chefen begått ett tjänstefel, har hon tidigare sagt i en intervju.
I tingsrätten försvarade sig verksamhetsschefen med att han ansåg att det var bråttom att fatta beslut om utskrivning, eftersom det fanns mycket hög risk att patienten skulle allvarligt skada sig själv eller fullborda suicid, om hon blev kvar på behandlingshemmet. Men patienten överfördes inte till psykiatrin i samma stad, något sådant beslut togs aldrig.
Läkaren påstod under förhören att han fått höra av psykologen att LVM-vården behövde avslutas för att patienten skulle kunna överföras till psykiatrin. Ett krav som läkaren beskrev som “koko” men ändå följde, med motiveringen att han handlade i nöd – det var fara för patienten liv på behandlingshemmet.
Psykologen hänvisade i sin tur att han fått uppgiften, att LVM-vården behövde avslutas för att kunna påbörja tvångsvård inom psykiatrin, av en namngiven överläkare inom psykiatrin.
Tingsrätten friade verksamhetschefen eftersom vårdmöjligheterna på behandlingshemmet var uttömda. Men hovrätten gör en annan bedömning. I lagstiftningen finns inget krav på att LVM ska avslutas för att patienten ska kunna överföras till akutpsykiatrin. Det finns inte heller något hinder mot att en patient tvångsvårdas parallellt. Detta borde verksamhetschefen känt till eller tagit reda på. Hovrätten anser därför att verksamhetschefen inte stod utan alternativ och dömer honom för tjänstefel till 40 dagsböter. Psykologen blev aldrig åtalad.
Läs mer: AI ska förbättra beroendevården