På tre år har antalet besök på Bup ökat med 11 procent men pandemin har hittills inte lett till en brantare ökningskurva, visar en ny rapport. Åtta av tio barn med remiss får påbörja sin behandling inom 30 dagar.
Även om kapaciteten inom Bup successivt har ökat så ökar behoven snabbare. Det konstaterar Sveriges kommuner och landsting i rapporten Psykiatrin i siffror. Mellan åren 2017 och 2020 ökade antalet årliga besök till barn- och ungdomspsykiatrin med 110 000, vilket är 11 procents ökning.
Av alla svenska barn upp till 17 år hade 6,1 procent kontakt med Bup år 2020. Under perioden 2017 till 2020 ökade antalet barn som behandlas vid Bup med 15 800 patienter (13 procent). I dag uppger hälften av alla 15-åringar att de har återkommande psykosomatiska besvär. För samtliga län sammantaget dominerar pojkar bland dem som sökte till Bup under förra året. De enda län där flickor dominerade något var Jämtland och Kalmar.
I ett särskilt kapitel om pandemins effekter konstaterar SKR att andelen distanskontakter (chatt, telefonmöten och videomöten) ökat från cirka 21 procent till 31 procent inom Bup under 2020. Pandemiåret har, sett till landet som helhet, inneburit att kurvan för unika patienter på Bup per 10 000 invånare i den aktuella åldersgruppen fortsatt öka jämfört med 2019.
Ökningstakten liknar den mellan de föregående två åren. Under 2020 var det till exempel en viss ökning av barn som söker för förstämningssyndrom jämfört med 2019, däremot minskade antalet som sökte för exempelvis sömnstörningar. Men SKR pekar på att en rad stödlinjer har rapporterat ett ökat tryck och att det ännu är för tidigt att dra några entydiga slutsatser om pandemins långsiktiga konsekvenser.
Av rapporten framgår också att 66 procent av alla patienter fick komma på ett första besök till Bup inom 30 dagar under 2020 och att drygt 80 procent som remitterades till en behandling fick påbörja behandlingen inom 30 dagar. De regionala skillnaderna är dock stora. Enligt SKR krävs det en rad åtgärder för att på sikt få bort köerna till Bup, bland annat att det införs stegvis vård (vården ges i olika steg baserat på individuella bedömningar), att primärvården byggs ut och att arbetssätten effektiviseras med hjälp av digitala lösningar.
I den del av rapporten som tar upp bemanningen på Bup framgår det att flest psykologer (inklusive PTP-psykologer) per 10 000 invånare i åldern 0 till 17 år finns på Gotland, i Västernorrland och Örebro. Minst psykologer har Gävleborg, Kronoberg och Värmland. De två sistnämnda länen har dessutom minst andel psykologer av den totala personalsammansättningen på respektive Bup.