Kvinnor med svår smärta bör erbjudas psykoterapi, män smärtlindrande läkemedel. Könsstereotyper påverkar tolkningen av fysisk smärta och vilka insatser som bör erbjudas, oavsett kön hos den som tolkar. Det visar en ny studie.
När kvinnor och män uttrycker samma nivåer av fysisk smärta tenderar kvinnors smärta att uppfattas som mindre intensiv och något som i första hand bör behandlas med psykoterapi snarare än med läkemedel. För männen bör läkemedel vara förstahandsval. Det visar en ny studie i tidskriften Journal of Pain. Den könsspecifika tolkningen, som baseras på könsstereotypa föreställningar, är lika vanlig bland kvinnor som bland män.
Studien, som genomförts av forskare vid Social and Cultural Neuroscience lab vid Miamis universitet i USA, innefattade två experiment. I det första fick 50 deltagare tolka hur intensiv smärtan förmodades vara hos 12 videoinspelade autentiska patienter med smärta i axlarna.
Patienterna, som inhämtats från en databas med videoinspelade smärtpatienter och som även innehåller patienternas egen självskattade smärtnivå, utförde en rad rörelser med såväl den smärtsamma axeln som den friska och som deltagarna fick tolka. Patienternas ansiktsuttryck hade analyserats med hjälp av Facial Action Coding System (FACS), som ger ett objektivt mått på hur intensiv smärtan är baserad på patienternas ansiktsuttryck. Deltagarna i den första studien fick bedöma hur intensiv patienternas smärta förmodades vara, på en skala från 0 till 100.
I den andra studien upprepades den första, men nu med 200 deltagare och 25 smärtpatienter. Nu fick deltagarna, efter att ha sett de videoinspelade smärtpatienterna, även använda ett särskilt skattningsverktyg som mäter könsrelaterade stereotyper rörande smärtkänslighet, att härda ut med smärta och benägenhet att berätta om smärta. Deltagarna fick även redogöra för hur mycket läkemedel respektive psykoterapeutiska interventioner de skulle förskriva och vilken behandlingsform de trodde skulle vara mest effektiv för respektive patient.
Resultaten av de två studierna visade att kvinnliga smärtpatienter generellt sett uppfattades ha mindre intensiv smärta, trots att självskattningen och FACS visade att smärtnivån var den samma hos båda könen. Det gällde såväl bland de kvinnliga deltagarna som bland männen. Och fler kvinnliga smärtpatienter rekommenderades få psykoterapeutisk behandling medan männen främst borde få smärtlindrande läkemedel.
Med hjälp av skattningsverktyget för könsstereotyper rörande smärta drar forskarna slutsatsen att skillnaden i hur patienterna uppfattas baseras på könsstereotypa föreställningar, förklarar psykologiforskaren Elisabeth Losin, chef för Social and Cultural Neuroscience lab, i ett pressmeddelande:
”Stereotypen är att kvinnor uttrycker smärta starkare än män, kanske allt för starkt och därför finns en tendens att avfärda intensiteten i kvinnors smärta. Män uppfattas som stoiska och när deras ansiktsuttryck vittnar om stark smärta uppfattas det närmast som ´O Gud, han måste vara döende´.”
En styrka med studien jämfört med tidigare liknande studier är att det nu handlade om verkliga smärtpatienter, inte aktörer som i inspelade videor ger uttryck för fysisk smärta. En svaghet är att ingen av deltagarna själva hade en yrkesbakgrund inom hälso- och sjukvården.
Studien Gender Biases in Estimation of Others Pain är publicerad i The Journal of Pain.