Trots en större oro för att insjukna och dö i covid-19 uppvisar äldre vuxna färre tecken på depression och ångest än yngre vuxna, enligt en ny studie. En förklaring kan vara äldres förmåga att främst fokusera på nuet, uppger forskarna.
Äldre tycks hantera den emotionella stress som pandemin innebär på ett bättre sätt än yngre (18 till 49 år), ensligt en publicerad studie som är en del av en långtidsstudie med närmare 1 000 deltagare i USA. Medan yngre vuxna uppvisade ett signifikant positivt samband mellan risken att insjukna i civid-19 och depressiva symtom och ångest så fanns det inget motsvarande samband bland äldre vuxna (50 till 85 år).
Resultaten överensstämmer med tidigare forskning som pekat på en bättre förmåga att hantera emotionell stress i takt med ökad ålder, skriver forskarna.
De äldre vuxna deltagarna tycktes fokusera mer på positiva faktorer i nuet än de yngre vuxna, trots att de äldre var medvetna om och även kände oro för covid-19 och risken att dö i sjukdomen om de blev smittade.
Resultaten presenterar en möjlighet för bland annat folkhälsomyndigheter att lära sig från äldre vuxna hur man kan utforma strategier vid en pandemi även för andra grupper, uppger forskarna bakom studien. Det skulle till exempel kunna handla om att i ökad utsträckning rekommendera mindfulness, fysisk aktivitet och liknande inslag som fokuserar på nuet, snarare än att ha ett fokus på framtiden eller en oro för det som varit.
Men resultaten minskar inte betydelsen av att även fortsättningsvis övervaka äldre vuxnas psykiska hälsa under pandemin, understryker författarna.
”Äldre vuxna drabbas fortfarande av depressioner och ångest, och det ser vi ju också i vår studie. Men vi ser det i mindre utsträckning än hos yngre vuxna”, kommenterar Natalie J. Shook, psykolog och forskningsansvarig, resultaten.
Studien genomfördes under en vecka vid månadsskiftet mars/april 2020 och bygger helt på självrapporterad hälsa.
COVID-19 worries and mental health: the moderating effect of age är publicerad i tidskriften Aging & Mental Health, 2020.