Mindre stress och en förbättrad familjesituation – stora vinster för nyblivna pappor som delar föräldraledigheten lika, visar psykologen Monica Lidbeck i en ny avhandling. Det ledde även till en bättre balans mellan arbetsliv och familjeliv för båda föräldrarna.
För pappor som delar föräldraledigheten lika med sin partner fram till att barnet är 18 månader upplever bland annat mindre stress i föräldraskapet och är mer tillfredsställda med familjesituationen. Det visar psykologen Monica Lidbeck som nu disputerat på sin doktorsavhandling vid Göteborgs universitet.
När hon jämförde förändringar i upplevd föräldrastress mellan 6 och 18 månader efter barnets födelse kunde hon inte se någon förklaring till skillnaderna utifrån de sociodemografiska variablerna hon undersökte, såsom ålder, utbildningsnivå, hemspråk eller om det var det första barnet.
– En förklaring kan vara att pappor som inte delat föräldraskapet lika vid 18 månader inte hade samma erfarenhet av att under en längre period ta hand om barnet på egen hand. Det kan bidra till att man känner sig mindre förtrogen i sin föräldraroll, vilket är en aspekt av föräldrastress, säger Monica Lidbeck.
Ett lite överraskande resultat var att variabeln hög utbildningsnivå, som i många andra sammanhang anses vara en skyddande faktor, här bidrog till ökad risk för upplevd föräldrastress hos papporna. De pappor med hög utbildningsnivå som hade tagit en kortare period av föräldraledighet rapporterade högst föräldrastress.
– Normer och ideal om att vara en engagerad förälder kanske märks extra tydligt hos föräldrar med hög utbildning. Ambitioner och förväntningar om att lyckas på alla fronter i livet kanske kan förklara den föräldrastress som dessa pappor visar, säger Monica Lidbeck.
Motsvarande samband mellan föräldraledighet och föräldrastress fanns inte hos de mammor som deltog i studien. Det kan eventuellt förklaras av att mammor som har inflytande över hur föräldraledigheten fördelas upplever sig nöjda om den delas i linje med deras önskemål, tror Monica Lidbeck.
Den delade föräldraledigheten ledde också till positiva effekter på parrelationen, visar hon.
– Vi såg ett liknande mönster här; pappor som delade föräldraledigheten skattar parrelationen mer positivt, baserad på förändringar mellan 6 och 18 månader efter barnets födelse, jämfört med pappor som inte delat föräldraledigheten, säger Monica Lidbeck.
Både mammor och pappor upplevde en bättre balans mellan arbetsliv och familjeliv om de delade lika på föräldraledigheten, och även ett bättre stöd av varandra som förälder.
Titeln på Monica Lidbecks avhandling är Sharing & Caring – Division of parental leave from a psychological perspective.