Svenska psykologiforskare ska i ett stort internationellt samarbete nu undersöka sambandet mellan nedsatt lukt- och smaksinne och covid-19. Studien görs i samarbete med forskare i 50 länder.
Forskning har visat att det finns ett samband mellan symtom på covid-19 och nedsatt lukt- och smaksinne. Nu ska psykologiforskare vid Stockholms universitet, i ett internationellt samarbete med över 400 forskare från 50 länder, undersöka sambandet.
”Vi vet inte än vad det beror på men det verkar vara relativt vanligt. Om man är medveten om förändringen och har symtomen kan man isolera sig själv och förhindra att sprida smittan vidare. Det är viktig information att nå ut med”, säger Jonas Olofsson, forskare vid Psykologiska institutionen och ansvarig för Stockholms universitets del av projektet, i ett pressmeddelande.
Nätverket The Global Consortium for Chemosensory Research (GCCR) bildades som respons på anekdotiska rapporter om att luktsinnet påverkas av covid-19. GCCR har nu tagit fram en enkät för att ta reda på om och hur lukt- och smaksinnena förändras för de som drabbas av covid-19, och om viruset på detta sätt skiljer sig från andra luftvägssjukdomar.
Jonas Olofsson hoppas att de första resultaten kan komma redan innan april är slut.
”Jag hoppas att det här kommer att förändra forskningen om de kemiska sinnena, och att det här kommer att leda till nya studier där den här stora gruppen samarbetar.”
I enkäten finns frågor om hur man upplever lukt och smak och vilka symptom man i övrigt upplever.