Flera hundra tusen svenskar kan lida av det, men få berättar. Depersonalisationssyndrom är inte helt lätt att sätta ord på, förklarar psykologen Anna Strid som nu skrivit en bok om tillståndet.
Depersonaliseringssyndrom – att uppleva sig avskild från såväl självet som från världen runt omkring – är inte helt lätt att sätta ord på. Overklighetskänslor som – annars kanske förknippas med psykotiska tillstånd.
– Det finns så lite kunskap om syndromet även bland psykologer och psykiatriker att många drabbade inte vågar berätta om det. Symtomen är svåra att beskriva på ett rättvisande sätt och patienter är rädda för att bli missuppfattade säger psykologen Anna Strid som nu utkommer med boken Overklighetskänslor – om depersonalisationssyndrom.
Ofta blir patienter felaktigt bemötta med den otillräckliga förklaringen att det handlar om ångest berättar Anna Strid som själv har erfarenhet av syndromet då hon var i tjugoårsåldern och studerade konst. Efter examen vid Kungliga Konsthögskolan arbetade hon som konstnär under flera år.
– Jag kunde utforska det i min konst gestalta de existentiella frågor om verklighet som tillståndet väcker säger hon.
Först under psykologutbildningen förstod Anna Strid vad det var men också hur stor okunskapen var kring depersonalisation/-derealisationssyndrom som det egentligen heter. Vanligtvis förkortat DDD.
– När vi fick börja ta emot patienter under psykologutbildningen bedömdes min första patient lida av depression. Men ganska snabbt beskrev han symtom på DDD. Det som hade lett fram till depressionen var de plågsamma känslor av främmandeskap och overklighet som patienten gav uttryck för säger hon.
Intresset för syndromet växte och tillsammans med studiekamraten Leif Månsson skrev hon en examensuppsats om DDD. Nu kommer hennes bok som är den första på svenska om syndromet.
– När vi skrev examensuppsatsen kartlade vi kunskapen om DDD. Drygt 71 procent av tillfrågade psykologer och psykiatriker hade bara liten eller måttlig kunskap. Det är anmärkningsvärt med tanke på att internationell forskning tyder på att mellan 1 och 3 procent av befolkningen i västvärlden lider av det säger hon.
I dag arbetar Anna Strid som psykolog inom primärvården. Sedan examensuppsatsen publicerades på internet har hon fortlöpande kontaktats av personer som lider av syndromet och som upplever sig inte få någon hjälp.
– I mitt arbete möter jag lika många patienter med DDD som med tvångssyndrom. Finns det indikationer på DDD ber jag patienten fylla i det skattningsformulär Cambridge Depersonalization Scale som nu är översatt till svenska och även ingår i boken. Möjligheterna att hjälpa dessa patienter är goda säger hon.
OVERKLIGHETSKÄNSLOR
– OM DEPERSONALISATIONSSYNDROM
AV ANNA STRID. GOTHIA FORTBILDNING 2020.
Internationell forskning visar att depersonalisationssyndrom är vanligt. Nu kommer den första boken om syndromet på svenska med fallbeskrivningar för att ge en bild av den stora variation av symtom som syndromet inrymmer. Författaren vill med boken bidra till en ökad förståelse för syndromet.