Samarbeta mer över professionsgränserna för att stärka psykologens roll i konkurrens med andra yrkesgrupper på ledarskaps- och organisationsområdet.
Den uppmaningen framfördes under AO-psykologernas temadag om ledarskap.
Rekordmånga deltagare, omkring 140 personer, var anmälda då den nationella föreningen för Arbets- och Organisationspsykologer bjöd in till en temadag om ledarskap i Stockholm den 22 november. Det är ett ämne som ligger i tiden, förklarar föreningens ordförande Sara Henrysson Eidvall.
-Vi har bjudit in föreläsare som ligger i forskningens framkant och intresset för att delta på temadagen har varit rekordstort jämfört med tidigare temadagar. Det kan vara ganska svårt att ta del av aktuell forskning, ofta är exempelvis forskningsartiklar svåra att komma åt eftersom de är skyddade, och föreningens uppgift är ju bland annat att göra ny kunskap tillgänglig. Det här är ett sätt, säger hon.
Fyra föreläsare fanns på plats: professor emerita i psykologi Annika Härenstam, Stockholms universitet, psykologen och docenten Susanne Tafvelin, Umeå universitet, samt organisationspsykologerna och företagarna Mikal Björkström och Anna Russberg.
Susanne Tafvelin berättade om en helt ny svensk studie om destruktivt ledarskap och som ofta kan ligga bakom såväl psykisk ohälsa bland anställda som minskad prestation och ökad personalomsättning. I studien, som ännu är opublicerad, ingick omkring 1 300 personer.
-36 procent av dessa uppgav att de upplevt destruktivt ledarskap. I den privata sektorn handlar det främst om chefer som agerar fegt, osäkert, rörigt och liknande. Inom regionerna, där vi bland annat har hälso- och sjukvården, består det destruktiva ledarskapet enligt studieresultatet främst av chefer som agerar arrogant och orättvist, och inom staten handlar det destruktiva ledarskapet till största delen om chefers överkrav på anställda, säger Susanne Tafvelin.
Temadagens paneldebatt tog bland annat upp organisationspsykologernas roll i framtiden, i konkurrens med andra professioner som erbjuder tjänster på ledarskaps- och organisationsområdet. Varför är just en psykolog den bäst lämpade?
-Fördelen med psykologer är att vi i kraft av vår utbildning förstår alla nivåer, från grupp till individ, förklarade Annika Härenstam.
Susanne Tafvelin lyfte fram psykologens kompetens inom till exempel psykometrin som en viktig tillgång.
Samtliga var dock överens om att det vore önskvärt med fler samarbeten över professionsgränserna i framtiden.
-Vi rör oss med ganska abstrakta begrepp och är inte så bra på branschspecifika frågor. Därför bör vi samarbeta mer med andra som kan produktion, juridik och ekonomi, sa Annika Härenstam.
Anna Russberg instämde:
-Gå inte fler kurser i psykologi utan nätverka med andra professioner i stället. Utmana er, skaffa en råkapitalist som mentor! Genom ett bredare samarbete med andra professioner kan vi som organisationspsykologer göra bättre diagnoser av företag innan interventioner, sa hon.