Chefer som själva fått utbildning i psykisk ohälsa är betydligt mer benägna att arbeta förebyggande på arbetsplatsen, visar en svensk studie med cirka 3 000 chefer. Utbildning var en viktigare variabel än exempelvis chefens personliga erfarenheter av psykisk ohälsa.
Enligt Arbetsmiljölagen har chefen ansvar för de anställdas hälsa och att förebygga ohälsa, och de har även ett långtgående rehabiliteringsansvar. Men trots lagen har det gjorts få studier om huruvida chefer arbetar preventivt för att förebygga vanlig psykisk sjukdom hos medarbetarna.
I en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har 2 921 chefer svarat på en webbaserad enkät om bland annat preventiva åtgärder på arbetsplatsen. Hälften av cheferna hade under de senaste två åren sett över medarbetares arbetsuppgifter och arbetssituation för att förebygga psykisk ohälsa hos sina medarbetare. 57 procent hade initierat samtal i ämnet för att öka förståelsen för ångest och depression, oftast i enskilda medarbetarsamtal men också i hela arbetsgruppen.
De två viktigaste variablerna för huruvida chefen genomfört översyner och samtal var om de i sin chefsutbildning fått kunskaper om depressions- och ångestproblematik, samt om deras organisation genomfört generella informationsinsatser om psykisk ohälsa. Dessa faktorer påverkade mer än om chefen hade arbetsmiljöansvar och överskuggade även könsskillnader.
Sannolikheten för att chefen genomfört förebyggande samtal om ångest och depression var 84 procent större om organisationen erbjöd generella insatser, exempelvis stressrådgivning och föreläsningar om depression och ångest, jämfört med om den inte gjorde det. I de organisationer som genomfört generella insatser var det 79 procent större sannolikhet att cheferna även såg över medarbetarnas arbetsuppgifter och arbetssituation som ett led i att förebygga psykisk ohälsa.
Chefer som fått kunskap om depression och ångest i chefsutbildningen var 56 procent mer benägna att göra en översyn av de anställdas arbetssituation och 61 procent mer benägna till samtal om psykisk ohälsa, jämfört med övriga chefer.
I studien har forskarna justerat för chefers egna erfarenheter av psykisk ohälsa hos sig själva eller i sin omgivning, samt om de under sitt yrkesliv har vårdat personer med psykisk ohälsa. Men sådana erfarenheter avgjorde inte om man valde att arbeta preventivt.
En svaghet med studien är att det inte är ett slumpmässigt urval (deltagarna rekryterades via Medborgarpanelen hos Laboratory of Opinion Research, Göteborgs universitet, samt Helix Competence Center vid Linköpings universitet), men jämfört med andra studier är den bredare, med deltagarna från vitt skilda branscher och både privat och offentlig sektor, uppger forskarna.
Studien Determinants of Managerial Preventive Actions in Relation to Common Mental Disorders at Work, A Cross-Sectional Study Among Swedish Managers är publicerad i Journal of Occupational and Environmental Medicine.