Sömnlöshet, relationsproblem och en ökad användning av antidepressiva läkemedel – den psykiska ohälsan bland britterna ökar inför Brexit. Dessutom väljer allt fler psykologer som är medborgare i annat EU-land att lämna Storbritannien.
Psykologiforskare har börjat intressera sig för effekterna på populationsnivå av beslutet om att Storbritannien ska lämna EU. Bland annat visar en studie publicerad i Journal of Epidemiology & Community Health att förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökade kraftigt efter folkomröstningen 2016. Även om sambandet mellan omröstningsresultat och förskrivningsmönster inte kan säkerställas så är ökningen av dessa läkemedel 13 procent större än för andra läkemedel under den aktuella perioden.
En annan aktuell undersökning, som genomförts av det brittiska Mental Health Foundation, visar att 43 procent av den vuxna befolkningen (22 miljoner britter) upplever maktlöshet inför Brexit, 39 procent en stark ilska och 38 procent oro. Det oavsett om man röstat för ett utträde eller för att stanna kvar inom EU. Dessutom uppger 12 procent sömnproblem och 20 procent familjekonflikter kopplat till Brexit-frågan.
Vissa grupper, som etniska minoriteter och immigranter, upplever dessutom specifika svårigheter i vardagen som ytterligare adderar de negativa konsekvenserna av Brexit. Många som röstade för ett utträde gjorde det för att de ville minska invandringen till Storbritannien och det brittiska inrikesdepartementet uppger nu att antalet hatbrott som rapporterats till polisen i England och Wales har fördubblats de senaste fem åren. Psykologen och forskaren Chiara Lombardo på Mental Health Foundation uppger för the American Psychological Association att den ökade diskrimineringen av etniska minoriteter kan komma att leda till en högre andel med psykisk ohälsa i dessa grupper.
Men vem ska då hantera den ökade psykiska ohälsan? Det kommer att finnas ett allt större behov av psykologisk kompetens, men som en följd av Brexit blir den förmodligen ännu svårare att hitta i framtiden. National Health Service, den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien, har länge försökt fylla bristen på brittiska psykologer genom att rekrytera från andra EU-länder, och en nationell kartläggning visar att 6 procent av alla kliniskt verksamma psykologer i Storbritannien har ett annat medborgarskap än brittiskt. I London är andelen 11 procent.
Till följd av Brexit-beslutet börjar allt fler psykologer återvända till sina hemländer och de vakanta tjänsterna ökar successivt. Nu uppskattas till exempel att omkring var tionde tjänst inom den psykiatriska hälso- och sjukvården är vakant. De psykologer som väljer att stanna efter utträdet ur EU, vilket bland annat kräver minst fem års dokumenterad anställning i landet för att få de nödvändiga tillstånden, kommer då att förlora vissa av de rättigheter som de tidigare haft, så som att rösta i lokala val.