Regeringen satsar närmare 1,8 miljarder kronor på området psykisk hälsa under 2019 och en stor del riktas till barn och unga. Bland annat ska köerna kortas till Bup.
Nu har Sveriges kommuner och landsting, SKL, och regeringen träffat en överenskommelse om 2019 års satsning på området psykisk hälsa. Totalt fördelas 1 774 miljoner kronor till regioner och kommuner, en ökning med 360 miljoner kronor jämfört med 2018.
Antalet besök inom barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin har ökat med sammanlagt 365 000 mellan åren 2016 och 2018. Det är inom Bup som ökningen sker snabbast, 24 procent på två år. En stor del av medlen är därför riktade till barn och unga, bland annat ska 380 miljoner kronor tilldelas regionerna för att öka tillgängligheten och korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin.
– Fler personer än någonsin tidigare som lider av psykisk ohälsa får hjälp av vård och socialtjänst. Men efterfrågan på stöd ökar ännu snabbare, inte minst bland barn och unga. De här signalerna om de ökade behoven är någonting som vi måste ta på största allvar, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på SKL, i ett pressmeddelande.
Satsningen på psykisk hälsa är en del av regeringens totala satsning på hälso- och sjukvården med 9,4 miljarder. Medlen till psykisk hälsa fördelas bland annat enligt följande:
- 350 miljoner kronor till regionerna och 350 miljoner kronor till kommunerna för fortsatt utvecklingsarbete utifrån målen i lokala och regionala handlingsplaner.
- 250 miljoner kronor till regionerna för insatser som syftar till att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga samt att säkerställa att barn och unga med psykisk ohälsa ska få tidig och effektiv vård och behandling.
- 24 miljoner kronor till regionerna för samordning och ytterligare initiativ för att öka brukarmedverkan i kommuner och regioner.
- 50 miljoner kronor till regionerna för att förbättra tillgången till insatser för att motverka psykisk ohälsa hos gruppen asylsökande och nyanlända samt stärka arbetet med vård och behandling av PTSD hos målgruppen
- 200 miljoner kronor till kommuner och regioner på länsnivå för att stärka samverkan för personer som har behov av insatser från flera huvudmän, till exempel placerade barn och unga, personer med samsjuklighet.
- 130 miljoner kronor till kommuner och regioner för fortsatt förstärkning av ungdomsmottagningarnas arbete, till exempel utökning av ungdomsmottagningarnas öppettider, förstärka psykosocial kompetens, öka tillgängligheten för unga med psykisk ohälsa, riskbruk, missbruk och beroende.
- 40 miljoner kronor avsätts till SKL för fortsatt utvecklingsstödjande arbete och administration samt för att fortsätta stödja utvecklingen av strukturen för kunskapsspridning och kunskapsutveckling.