Med idrottspsykologi som passion – Mikael Nilsson från Umeå Universitet är årets vinnare av Lilla Psykologpriset.
– Jag gjorde själv en elitsatsning som ung och märkte att psykologi spelar stor roll, säger han efter prisutdelningen under PS19.
Text: Adrianna Pavlica
PS19 i Lund levererade omkring 50 programpunkter och en välbesökt mässa. På lördagskvällen avslutades PS19 med en bankett i AF-borgen i Lund. Under banketten delade Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg ut Lilla Psykologpriset. De tre finalisterna var Amanda Angelöw, Lunds Universitet, Mamduh Halawa, Uppsala Universitet och Mikael Nilsson, Umeå Universitet.
Och det var Mikael Nilsson som fick komma upp på scenen för att ta emot blommor, diplom och prissumman på 10 000 kronor.
– Det känns kul, jag är stolt. Men också förvånad eftersom det var sådan konkurrens, säger han.
Juryn tog intryck av hans engagemang och motiverade :
”Mikael har utvecklat en plattform för att digitalisera självhjälp inom idrottspsykologi och därigenom möta det behov som finns runt om i landet att snabbt få stöd att både må och prestera bättre.”
– Det finns inte många idrottspsykologer, fastän många idrottare mår dåligt under karriären. Jag och Henrik Andersson som utvecklat appen för idrottare ville göra hjälpen mer tillgänglig.
Mikael Nilsson elitsatsade själv i skidskytte och fotboll som ung och har sett idrottens psykologi på nära håll.
– Jag tog mig an den psykologiska kunskapen som behövdes på egen hand, för det fanns ingen professionell hjälp att få. Vi har ställt frågor till idrottare och de uppger att 60 procent av deras prestationer beror på psykologi och 40 procent på fysiken. Men de tränar ingen psykologi, säger han.
Mikael Nilsson planerar nu att göra sin PTP samt att fortsätta att arbeta för att sprida psykologi i idrottens värld.
Förutom prisutdelningen bjöd banketten på trerätters middag, underhållning och framför allt mingel och samtal mellan psykologstudenter från olika lärosäten. Många tar med sig nya kunskaper hem.
– Det är kul att ta del av sånt som inte är en del av programmet, att få till sig annan kunskap. Det var intressant att lyssna på en föreläsning om hur det är att jobba med ätstörningar och hur det påverkar en som psykolog, säger Linda Everitt från Örebro Universitet.
Elsa Björk Andersdottir från Lunds universitet tar med sig de sociala mötena från PS19.
– Jag känner mig inspirerad av att träffa andra psykologstudenter, vi är jäkligt engagerade och kommer med ny energi till psykologkåren.
Läs mer: