Över 200 patienter står på väntelistan, men de får inget veta om att utredningarna ligger nere efter psykologerna övergett kliniken.
-Vi får inte berätta sanningen för patienterna, och när vi gör det i alla fall, då blir de förstås rasande, säger en av de anställda på den psykiatriska mottagningen Kronan.
Stämningen är lika uppgiven som förtvivlad på den psykiatriska mottagningen Kronan inom Stockholms läns landsting, med 2700 inskrivna patienter.
-Vi har varit ett flaggskepp inom psykiatrin, nu har allt rasat ihop, säger en av psykologerna och beskriver det förflutna.
För ett år sedan bestod mottagningen av totalt 20 psykologer. Ett särskilt team genomförde neuropsykiatriska utredningar. Patienterna erbjöds såväl kognitiv beteendeterapi som psykodynamisk terapi.
Men en ifrågasatt chefsrekrytering och en misslyckad flytt senare har det mesta havererat. Samtliga fasta läkare har sagt upp sig. Bara tolv av psykologerna är kvar.
-Mest synd är det förstås om patienterna. Våra lokaler ser ut som ett fängelse, säger en av de som fortfarande är kvar på mottagningen.
I december 2018 gick flyttlasset till Tomtebodavägen vid Karolinska Institutet. Men de nya lokalerna visade sig vara skyddsobjektklassade.
-Alla patienter filmas när de går in i byggnaden, vilket strider mot patientsekretessen. Vi kommer att behöva flytta igen, säger en av psykologerna.
Psykologen Christine Bedinger hade titeln PLA, psykologiskt ledningsansvarig, på Psykiatri Nordväst. Hon gjorde nyligen sin sista dag på arbetsplatsen.
-Jo, jag har sagt upp mig, men jag vill inte kommentera ytterligare, säger hon.
Psykologtidningen har varit i kontakt med ett antal psykologer, både de som är kvar och de som har gått vidare.
-Att hitta nytt jobb var inga problem, men jag trivdes verkligen på Kronan. Chefsrekryteringen var helt misslyckad, inte alls förankrad hos oss i personalen. Vi har blivit överkörda gång på gång, säger en av psykologerna.
Flera av de anställda har krävt att ledningen ska remittera ut patienterna på väntelistan, antingen till privata företag eller andra mottagningar inom landstinget.
-De vägrar, förmodligen är pengarna skälet. Mottagningen får drygt 9 000 kronor för varje genomförd utredning. Samtidigt finns ingen plan för att rekrytera nya psykologer, säger en av de anställda.
Flera av de anställda uppger att de inte får informera patienterna om att utredningarna ligger nere.
-Jag gjorde det i alla fall och uppmanade en patient som stått i kö i ett år att ta kontakt med sin husläkare för att bli remitterad någon annanstans. Livet står på vänt när du inte får utredningen du behöver, säger en av de anställda.
Psykologtidningen har varit i kontakt med verksamhetschefen Yvonne Lindqvist Hemmingson som inte har velat svara på frågor.
Läs även:
Ledningen för Kronan: “Rykten, missförstånd och skvaller”