Psykologen Hanna Sahlin, en av Sveriges främst experter på självskadebeteenden, hyllar Instagrams beslut att stoppa bilder med självskador.
– Att se andras sår kan verka triggande, säger hon.
Instagrams förändrade regler kommer efter ett möte mellan den brittiske hälsoministern Matt Hancock och flera chefer på sociala medier-företag. Detta sedan en brittisk tonårsflicka begått självmord efter att ha följt konton fokuserade på depression och självmord.
– Instagram befinner sig inte där vi borde vara när det gäller självskadebeteende och självmord. Vi kommer nu att agera och ta bort alla bilder så fort som det är möjligt, säger Instagrams chef Adam Mosseri till BBC.
Hanns Sahlin, tidigare chef för Borderlineenheten på Karolinska sjukhuset, menar att det finns en smittorisk att se bilder på andras självskador.
– Den som ser bilden kan tänka ”jag skär mig inte så där djupt, betyder det att jag inte mår lika dåligt som hon på bilden?”, vilket kan väcka ångest och självskadeimpulser. Risken uppstår att man skär sig mer på grund av bilden, säger Hanna Sahlin.
Hon tror också att en bild på självskada/färska sår/ärr kan sätta igång egna självskadeimpulser.
Instagrams nya policy innebär att det inte heller kommer att vara möjligt att söka på material som rör självskadebeteende, exempelvis läkta sår.
Men ärr kommer fortfarande att vara tillåtna på Instagram.
– Det enda vi kommer att tillåta nu är till exempel en bild av ett ärr, med texten ”Jag är ren sedan 30 dagar”, det tycker vi är ett viktigt sätt att berätta sin historia, säger Adam Mosseri.
Fotnot: Hanna Sahlin har tillsammans med psykologen Elizabeth Malmquist precis släppt en handbok i känsloreglering med titeln”Känslor som kraft eller hinder” på Natur och Kultur.