Värdefulla kunskaper om kulturskillnader och villkor för psykologer från andra länder – att genomföra praktikkursen i Dubai blev ett lyckokast tycker nyss hemkomna psykologstudenten Johannes Magnusson.
När Johannes Magnusson, student på psykologprogrammet vid Örebro universitet, fick möjligheten att genomföra sin praktikkurs på termin 6 i utlandet var valet lätt. Nio av den femton veckor långa kursen förlades till Dubai.
– Jag hade egentligen inte planerat det. Men det företag i Stockholm som jag skulle praktisera på, cut-e, en leverantör av online-baserade arbetspsykologiska test, har kontor i Dubai och kom med erbjudandet inom ramen för företagets så kallade expat-program. Jättespännande, det ville jag självklart pröva, säger Johannes Magnusson som återvände till Sverige igen strax före jul.
Cut-e har tre psykologer på Dubai-kontoret. Det erbjuder psykometriska test och andra rekryteringslösningar till kunder i hela regionen, vissa med upp till omkring 8 000 sökande varje månad. Efter de första gallringarna via den nätbaserade urvalsprocessen träffar rekryterare de som presterat bäst utifrån kundens målbild, de starkaste kandidaterna.
Dubai i Förenade Arabemiraten är en snabbt växande och ultramodern stad som vill vara ”bäst och störst i allt”, berättar Johannes Magnusson.
– Dubai är spännande på många sätt, inte minst på grund av att över 90 procent av de som bor där är inflyttade från andra länder. Arbetsspråket på kontoret är engelska och jag hade även en engelsk handledare under min placering där, säger Johannes Magnusson.
Den största förtjänsten med en utlandsplacering är det kulturella utbytet, tycker Johannes. Kollegorna på kontoret var från England och Egypten, vilket gav en bra inblick i hur psykologer från andra länder arbetar. Och att kunderna kom från en främmande kultur gav en del tänkvärda insikter.
– I Sverige är det exempelvis kutym att komma i tid till ett möte och då vara väl förberedd. I Dubai kommer många för sent och är ofta dåligt förberedda, vilket var ganska irriterande i början men lärorikt eftersom irritationen faktiskt kan leda till en missad potentiell kund och därför något man måste anpassa sig till. Det håller inte att vara irriterad över sådant, säger han.
En annan kulturkrock var synen på kvinnor, åtminstone hos vissa av kunderna i Saudiarabien.
– Det fanns kunder i Saudiarabien som inte ville ta emot kvinnliga rekryterare och vi fick fråga om huruvida de ville ha manliga eller kvinnliga rekryterare. Dubai är mer internationellt och där finns inte det problemet. När det gäller kandidater till tjänsterna finns det ingen sådan könsdiskriminering. Om det hade varit fallet så hade nog vårt företag avstått från en sådan kund, säger Johannes Magnusson.
Tillbaka i Sverige avslutade Johannes sin praktik med några veckor på Stockholmskontoret.
– Jag vill verkligen rekommendera andra att praktisera utomlands under psykologutbildningen. Det ger inte bara insikter om hur det är att arbeta utomlands, man lär ju sig även mycket om villkoren för kollegor från andra länder. De engelska psykologerna var till exempel mycket avundsjuka på just detta med att vi har möjlighet att praktisera utomlands, säger Johannes Magnusson.
FAKTA EXPAT-PROGRAMMET:
Cut-e, som år 2017 köptes upp av det amerikanska bolaget Aon, är i dag ett globalt företag. Företagets expat-program erbjuder psykologstudenter praktikplatser utomlands. Det är ett sätt för cut-e Sverige att dels bygga relationer med universitetens psykologprogram, dels rekrytera framtida medarbetare, förklarar Henric Bruvik, psykolog och VD för cut-e Sverige.
-Vi har haft stort nytta av de psykologstudenter som praktiserat hos oss och sedan fortsätter att arbeta på timmar hos oss vid sidan av de fortsatta studierna. Vi har i dag cirka 30 medarbetare i Sverige och mer än hälften av dessa har kommit i kontakt med oss under sin praktik. För oss är det viktigt att kunna anställa psykologer som redan kan vår verksamhet, säger Henric Bruvik.
Under höstterminen 2018 var fem svenska psykologstudenter stationerade i Dubai, London, Hamburg, Stockholm och på Irland. Nu är nya praktikanter på väg ut till olika länder.
-Vi går ut till alla psykologprogram med den här möjligheten och de som är intresserade får gå igenom en gedigen urvalsprocess med psykologiska test etc. Placeringarna begränsas bara av språkbarriärer. Det är exempelvis svårt att placera någon på kontoren i Paris eller Madrid, säger Henric Bruvik.