På nyinvigda Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset får demensutredningar ta högst en vecka.
-Längre tid än så ska inte behövas, säger psykologen Göran Hagman.
Normalt tar en demensutredning minst tre månader. Under den tiden bär patienten och de anhöriga på oro över det väntande beskedet. Den kognitiva mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset satsar därför på rekordsnabba utredningar.
-Säg att en patient har en inbokad tid på måndagen, då kör vi igång med den kognitiva utredningen direkt, nästa dag lumbalpunktion, dagen efter magnetkameraundersökning och på fredagen kan vi sätta diagnosen, säger Göran Hagman.
Han betonar att de neuropsykologiska testerna – minne, psykomotorisk snabbhet och visuospatial förmåga – är avgörande.
-Vår neuropsykologiska kunskap väger minst lika tungt, om inte mer, än dyr medicinsk apparatur, säger Göran Hagman.
I år ska 180 demensutredningar utföras på mottagningen, nästa år runt 300.
Göran Hagman anser att demensdiagnoser skulle kunna gå ännu snabbare, kanske på en och samma dag.
-Där är vi inte ännu, men att jobba i team och ha allt på samma plats, från magnetkamera till laboratorium gör det möjligt, säger han.
Göran Hagman anser att det finns flera fördelar med en snabb diagnos.
-Givetvis är det skönt att få veta vad problemen handlar om. En snabb diagnos gör också att patienten kan bli delaktig och planera inför framtiden.
De hittills utredda på mottagningen har varit mellan 40 och 70 år, med en genomsnittsålder på 58 år. Men alla får inte en demensdiagnos, runt 40% hade en subjektiv kognitiv svikt på grund av andra diagnoser som stress, depression, utbrändhet samt andra neuropsykiska sjukdomar.
Fotnot: Den kognitiva mottagningen inriktar sig i första hand inriktar sig på patienter från norra Stockholm, men även patienter från andra landsting är välkomna. En systermottagning på Huddinge sjukhus ska snabbutreda patienter från södra Stockholm.