Har mamma blivit dement? Inte nödvändigtvis. Hos äldre människor som kommit som flyktingar till Sverige kan de plötsliga aggressionsutbrotten och koncentrationssvårigheterna vara symtom på posttraumatisk stress.
– Att en anhörig tänker demens är inte så konstigt, men att vårdpersonal saknar kunskap om att identifiera PTSD är djupt olyckligt.
Det säger Frida Johansson Metso, psykolog på Transkulturellt Centrum inom Stockholms läns landsting och aktuell med boken När kriget är allt du minns. Att lindra PTSD hos äldre.
Med boken, som handlar om människor som överlevt krig/tortyr/förluster men lever kvar i sina minnen i posttraumatisk stress, hoppas Frida Johansson Metso nu kunna öka kunskapen inom vården så att denna patientgrupp får rätt diagnos och behandling.
Tre patientgrupper tas upp i boken: de som levt med PTSD sedan de kom till Sverige men inte fått behandling, de som hela livet lyckats hålla undan traumaminnen med olika strategier men inte längre kan. Och så de vars PTSD debuterar i 70-80-årsåldern.
– Jag är mest orolig över de som varit symtomfria hela livet men plötsligt får minnesproblem, blir rädda för sådant som inte finns. Då de uppvisar många symtom som vi associerar med demens får de felaktig demensdiagnos.
Till skillnad från demens går PTSD att behandla, även vid tidig demens, förklarar hon – men understryker att det är brådskande.
– Äldre med PTSD löper dubbelt så stor risk att utveckla demens, vet vi av forskning. Vi vet också att traumaminnen är mer resistenta mot demenssjukdom än neutrala och positiva minnen, den traumatiserade, demenssjuka riskerar därmed att lämnas ensam med sina värsta minnen. Det är så fruktansvärt sorgligt. Och onödigt.
– Jag gillar verkligen att jobba med traumabehandling. Det som är så kul är att de allra flesta faktiskt blir bättre. Och det är världens häftigaste känsla.
Men även om alla flyktingar inte behöver traumabehandling – endast tio procent utvecklar PTSD – behöver alla ett bättre bemötande, understryker Frida Johansson Metso.
– Det skulle vara fantastiskt om vårdpersonal började tänka mer på att många i den här patientgruppen kan bära på traumatiska minnen, säger hon och lyfter fram Judiska hemmets kunskap och arbete med människor som överlevt Förintelsen.
– På Judiska hemmet finns en fantastisk kompetens om vad som triggar trauman och hur man skyddar patienter från dessa. Övriga vården har mycket att lära av dem. Vi behöver se till att all vårdpersonal får samma kompetens.
Frida Johansson Metso har tidigare arbetat som klinisk psykolog och biträdande verksamhetschef för specialistmottagningen Röda Korsets Center för torterade flyktingar. Den 28 september är hon inbjuden för att tala om sin bok på årets Bok-och biblioteksmässa i Göteborg.
När kriget är allt du minns. Att lindra PTSD hos äldre
Av Frida Johansson Metso, Gothia Fortbildning, 2018
Symtom på demens och posttraumatisk stress hos äldre har stora likheter. För att undvika feldiagnostisering och ge rätt vård är det viktigt att alla som i sin profession möter patientgruppen har denna kunskap. Bokens budskap är att PTSD till skillnad från demens går att behandla.