Totalt 120 psykologer står på valsedlarna och Miljöpartiet är det mest populära.
Men tre av psykologerna saknar legitimation, visar Psykologtidningens granskning.
-De ägnar sig åt falsk marknadsföring, säger Anders Wahlberg, Psykologförbundets ordförande.
Psykologtidningen har gått igenom samtliga valkretsar och hittat psykologer från norr till söder. Vanligast är att psykologer ställer upp i kommunvalen.
-Roligt att så många engagerar sig politiskt, det hade jag inte väntat mig, säger psykologen Maria Nermark, ledamot i Psykologförbundets förbundsstyrelse.
Hon kandiderar själv till kommunfullmäktige för det lokala partiet ”FörNya Lund”, som uppger sig stå utanför blockpolitiken. Men generellt är det riksdagspartierna som lockar psykologerna och allra mest Miljöpartiet. Totalt 28 psykologer finns på Miljöpartiets valsedlar.
Psykologen och miljöpartisten Karin Michal, som är ledamot i landstingsfullmäktige i Stockholm och kandiderar för ytterligare en mandatperiod, tror att psykologer uppskattar Miljöpartiet av flera skäl.
-Vi är inte så tvärsäkra i våra ställningstaganden utan mer resonerande. Miljöpartiet uppfattas också som ett anti-auktoritärt parti, säger hon.
Socialdemokraterna har svårare att attrahera psykologerna. Olof Molander, ledamot i Sveriges kliniska psykologer, kandiderar för Socialdemokraterna i Stockholm.
-En kompis är ordförande i lokalföreningen och bad mig ställa upp, men egentligen har jag fullt upp med annat, säger han.
Sverigedemokraterna är det minst populära partiet bland psykologerna på valsedlarna. Psykologen Olof Rehn kandiderar för Sverigedemokraterna till landstinget i Stockholm.
-Jag stöttar Sverigedemokraterna för att vi har ett demokratiskt underskott i Sverige. Ingen vill ju prata med Sverigedemokraterna, det tycker jag är egendomligt, säger han.
Tre av psykologerna på valsedlarna saknar legitimation.
Torgny Domeij, som kandiderar för det lokala partiet Nackalistan, är en av dem.
-Jag vet, jag vet, det har blivit en miss. Jag ska inte kalla mig psykolog för det är jag inte, säger Torgny Domeij och berättar att han började på psykologlinjen men aldrig tog ut examen.
Ritva Elg, som kandiderar för Liberalerna i Österåker, saknar också legitimation och medger att hon aldrig har jobbat som psykolog.
-Men jag har en examen från psykologlinjen i början på 1970-talet, därför är psykolog min titel på valsedeln, säger hon.
Likadant resonerar Jan-Olof Gullberg, som kandiderar för KD i Säffle.
-Jag är inte legitimerad psykolog, utan har arbetat som lärare i psykologi. Men jag har examen från grundutbildningen och tycker att jag kan kalla mig för psykolog, säger han.
Anders Wahlberg, Psykologförbundets ordförande, håller inte med.
-Att kalla sig psykolog på en valsedel utan att vara legitimerad, det är falsk marknadsföring. Titelskyddet behöver utvidgas, säger han.
I dag gäller titelskyddet för psykologer bara inom hälso- och sjukvården.
Fakta/Psykologer på valsedlarna
Miljöpartiet 28
Vänsterpartiet 19
Liberalerna 14
Moderaterna 13
Socialdemokraterna 12
Kristdemokraterna 10
Övriga partier 10
Centerpartiet 9
Feministiskt initiativ 3
Sverigedemokraterna 2