Statens miljardsatsningar de senaste åren på psykisk ohälsa har främst gått till analyser och handlingsplaner, inte till ett ökat vårdutbud. Det framgår av Socialstyrelsens granskning.
De senaste två åren har drygt 1,5 miljarder kronor betalats ut till kommuner och landsting för riktade insatser som ska minska den psykiska ohälsan, och öka tillgängligheten till vård och behandling. Men nu visar en uppföljning utförd av Socialstyrelsen att pengarna i stor utsträckning har gått till att ta fram handlingsplaner, eller ändra gamla planer, och behovsanalyser. Dessa har inte i motsvarande grad resulterat i ett ökat vårdutbud, ökad bemanning eller ökad tillgänglighet till vård och behandling för personer med psykisk ohälsa.
Socialstyrelsen pekar dock på att det finns goda exempel där pengarna inneburit positiva förändringar för patienterna. Exempelvis gick två tredjedelar av de 120 miljoner kronor 2017 för att förstärka ungdomsmottagningarnas arbete till att öka bemanningen. Även öppettiderna utökades och nya mottagningar tillkom.
Nu måste handlingsplanerna som utarbetats i kommuner och landsting i större utsträckning förankras och implementeras i verksamheterna, skriver Socialstyrelsen, som om ett år ska publicera en slutrapport om stödet till insatser inom området psykisk hälsa.
Läs rapporten Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa.