Låt privata aktörer driva Bup så minskar köerna, skriver Moderata ungdomsförbundet i en debattartikel. Men den frågan är underordnad den om att Bup måste vara en attraktiv arbetsplats för personal med hög kompetens, säger Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg.
I en debattartikel i Dagens Samhälle i dag föreslår Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa att Bup även ska kunna drivas av privata aktörer, vid sidan av offentligt drivna Bup-mottagningar. Han tror att vården då i större utsträckning kan anpassas efter den som är sjuk, samtidigt som köerna skulle minska. ”För personer som är psykiskt sjuka kan valfrihet vara helt avgörande faktor för att bli frisk” skriver Benjamin Dousa bland annat.
Dessutom tar han upp elevhälsans roll i artikeln, och hänvisar bland annat till Skolinspektionens granskning som visar att det förebyggande elevhälsoarbetet brister i varannan skola och att det saknas tydliga direktiv för skolhälsovården i Sverige. ”Skolor måste ha tydliga rutiner för att tidigt uppmärksamma barn och inga i riskzonen. Samtidigt är undervisning skolans huvudsakliga uppdrag, medan vården ska vårda. Därför måste ansvaret för psykiatrin vara skilt från skolan”, skriver Benjamin Dousa.
Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg tycker förvisso att debattartikeln lyfter ett område ”som är mycket oroande”, inte minst gällande bristerna i det förebyggande arbetet i skolan, men också i den akuta vården av barn som drabbas av psykisk ohälsa.
-Frågan om aktörer inom barn- och ungdomspsykiatrin är inte den viktigaste, utan den om att Bup måste vara en attraktiv arbetsplats för personal med hög kompetens som vill jobba med högkvalitativ vård, säger Anders Wahlberg.