Psykologen Magnus Thern är först ut på den nya karriärvägen i Blekinge. Sedan december förra året är han specialist med funktionsansvar. »Jag är jättenöjd med både ansvaret och lönen«, säger han.
Skaffa dig specialistutbildning så omvandlas din tjänst till en specialisttjänst. Det ger 4 000 kronor i lönepåslag och gäller alla legitimerade psykologer. Vill du klättra vidare så finns möjligheten att söka specialisttjänst med funktionsansvar (motsvarande psykologiskt ledningsansvar, PLA) och ingå i ledningsgruppen. Det ger ytterligare 3 000 kronor i påslag. Kravspecifikationen för varje steg i karriärtrappan kan kanske upplevas som utmanande, men har i sig ett attraktionsvärde: den tydliggör uppdraget och tar tillvara psykologens specifika kompetens.
– Psykologerna inom psykiatrin har ofta känt att de inte använts till det de är bäst på. Ska vi uppleva oss som attraktiva måste det synas i både lön och prestation, säger psykologen Magnus Thern, den första i Blekinge att ha ett förordnande som specialistpsykolog med funktionsansvar.
Sett till antal psykologer per invånare har Blekinge länge tillhört bottenligan bland landets landsting. Kurvan har dessutom varit nedåtgående medan de flesta andra landsting ökat i psykologtäthet. En orsak är det geografiska läget, tror de ansvariga. Ett »norrlandslandsting i söder« med relativt dåliga kommunikationer. Det är lätt att skriva under på, inser jag under de drygt tre milen i flygbuss från grannkommunen Ronneby till vårt möte på Blekinge-sjukhuset i Karlskrona. Vuxenpsykiatrin är särskilt hårt drabbad av psykologbristen, ett problem man delar med många andra landsting.
– Jag har själv varit på vuxenpsykiatrin i 18 år och har sett många duktiga psykologer komma och gå. En vanlig anledning till varför psykologerna slutat är att de känt att inget har hänt; även om man blev legitimerad psykoterapeut eller specialist så skedde ingen förändring. Det fanns exempelvis inga specialisttjänster, säger Magnus Thern.
Verksamhetschefen Carina Söderholm instämmer och menar att verksamheten tidigare fokuserats på läkarnas karriärmöjligheter.
– Det fanns en syn på psykologerna att alla ska göra allt. Vi kunde inte erbjuda mer specialiserade områden som matchade deras utbildning, och inte heller varken lönemässigt eller karriärmässigt matcha kommunens eller arbetsförmedlingens psykologtjänster, säger Carina Söderholm.
Hösten 2016 tog Magnus Thern och personalchefen initiativ för att möta den besvärliga psykologsituationen inom psykiatri- och habiliteringsförvaltningen. Av 42 tjänster var 9 vakanta. De bildade en arbetsgrupp och personalchefen genomförde en rad intervjuer med psykologer i hela landstinget med frågor om vad som gör att man vill stanna kvar på en tjänst, och successivt tog gruppen fram en åtgärdsplan. Planen återkopplades löpande till verksamhetschefen och kom att innefatta rekryteringsstrategier, vad som gör en arbetsplats attraktiv, nya arbetssätt och inte minst lönefrågan och möjlighet till löneutveckling.
– Vi konstaterade att det fanns ett stort behov av en förtydligad psykologroll, med möjlighet till utveckling genom ökande grad av ansvar, krav och specialisering. Dessutom föreslog vi att det skulle inrättas specialistpsykologtjänster, säger Magnus Thern.
Ytterligare en arbetsgrupp fick i uppgift att ta fram arbetsbeskrivningar för olika former av psykologbefattningar. Resultatet blev en trappa som gick från psykologassistent till specialistpsykolog med funktionsansvar. Planen presenterades för förvaltningsledningen och senare även för den politiska nämnden. Mottagandet blev genomgående positivt och sommaren 2017 togs beslutet att genomföra åtgärdsplanen och inrätta de nya tjänsterna.
Carina Söderholm och Magnus Thern förklarar att de fick ett starkt stöd för sina idéer efter det att representanter från Psykologförbundet besökt dem förra vintern och presenterat rapporten Tänk nytt kring psykiatrin! för hela ledningsgruppen.
I teorin kan det på sikt finnas lika många specialisttjänster som det finns legitimerade psykologer i verksamheten och då med betydande lönekostnadsökningar. Men även om inte alla väljer att vidareutbilda sig så innebär satsningen kostnader.
– Skulle vi hyra in psykologer, vilket vi diskuterade, blir kostnaden oerhörd. Dessutom tror jag att satsningen innebär mycket positivt för patienterna och vården, säger Carina Söderholm.
Psykologer som vidareutbildar sig till specialister kan få sin tjänst omvandlad till en specialisttjänst om man accepterar tjänstens specifika arbetsuppgifter, vilket förutom grundläggande psykologarbete med framför allt komplexa patientärenden handlar om att ständigt vara uppdaterad i forskning, metod- och behandlingsutveckling, bidra med ny kunskap till kollegor och aktivt driva utvecklingsarbetet i verksamheten.
Magnus Thern var först med att få en specialisttjänst och dessutom den första specialistpsykologen med funktionsansvar.
– Som specialist med funktionsansvar deltar jag i klinikens ledningsgruppsmöten med samma status som chefsöverläkaren och är rådgivande i frågor som rör psykologisk utredning och behandling, säger Magnus Thern.
Specialistpsykolog med funktionsansvar är i princip detsamma som psykolog med psykologiskt ledningsansvar, PLA. Förordnandet är tidsbegränsat till sex år och uppdraget ska inte ta mer än 15–20 procent av arbetstiden. I lönelyft ger det 3000 kronor per månad, utöver lönetillägget för specialisttjänsten. På sikt ska psykiatri- och habiliteringsförvaltningen ha fem sådana förordnanden.
Magnus Thern har inget chefsansvar, men däremot ett övergripande ansvar för alla yrkeskategorier som på något sätt bedriver psykologisk behandling, allt från läkare till mentalskötare som genomgått grundläggande psykoterapiutbildning.
– Jag ansvarar för själva behandlingsutbudet. Finns det luckor eller kan vi erbjuda rätt behandling till alla våra patientkategorier? Jag har ju nyligen tillträtt och ska inledningsvis inventera vårt behandlingsutbud, jämföra det med såväl nationella som internationella behandlingsriktlinjer, och vid behov bredda utbudet, säger Magnus Thern.
Eftersom den största delen av arbetstiden fortfarande ska läggas på tjänsten som specialistpsykolog kan han fokusera på utredning, diagnostik och behandling av de patientgrupper som intresserar honom mest: de med emotionellt instabil personlighetsstörning, dissociativa syndrom samt patienter med komplex PTSD.
– Jag har på en mycket begränsad tid kvar vissa andra patientkontakter som ska avslutas efter hand. Den sortens totalansvar innebar tidigare att jag fick uppgifter som andra yrkesgrupper klarar bättre samtidigt som min specifika kompetens inte togs tillvara fullt ut, säger Magnus Thern.
Magnus Therns bästa tips för att uppnå förändring:
• Förankra idéerna i ledningsgruppen.
• Undvik komplicerade arbetsbeskrivningar.
• Utgå från det lokala behovet: Vad tjänar verksamheten på detta?
• Visa att både lön och karriärmöjligheter är viktigt för att behålla personal.
• Bjud in Psykologförbundet för en presentation av Tänk nytt kring psykiatrin!
Läs mer om lön och karriär:
“Vi måste lägga allt krut på karriärvägar”
Kvinnliga PTP:are drar ifrån