Att PTP-psykologers lön står still är ingen kioskvältare. Löneutvecklingen har en lång historia av att vara låg, med viss variation beroende på region och sektor, tillgång och efterfrågan. Medellönen 2017 för PTP-psykologer, som besvarat löneenkäten, blev 28 937 kr; en närmast obefintlig ökning sedan 2016 (28 777 kr). Lägst medellön har landstingen (28 200 kr). Men även här finns stora variationer. Efterfrågan och utbud påverkar lönen.
PTP-psykologer i Norrbotten och andra landsting där det är svårt att rekrytera, får betydligt högre lön än kollegor där utbudet är större, så som inom Region Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Högst medellön får PTP-psykologer inom kommunal sektor (32 100 kr), som nu för första året leder löneligan före de privata (30 100 kr) och statliga sektorer (31 000 kr).
Men. Oavsett sektor fortsätter arbetsgivarna att använda »fasta ingångslöner«; en modell som inte är förenlig med aktuella avtal där lönen ska vara individuell och differentierad. Därav den odynamiska löneutvecklingen, menar Ulrika Sharifi, 1:e vice ordförande i Psykologförbundet.
– Sifferlösa avtal bygger på ett ömsesidigt förtroende. När arbetsgivaren ger noll procent år efter år behöver vi ta upp en diskussion om hur avtalet faktiskt tillämpas, både lokalt med arbetsgivarens lönebildning och centralt med bland annat SKL.
Attraktiva och individuella PTP-löner är viktiga för kompetensförsörjningen, menar Ulrika Sharifi, som anser att arbetsgivarna behöver bli mer lyhörda för att kunna attrahera psykologer.
– Vi är bekymrade över och kritiska till att arbetsgivarna fortsätter använda den här modellen utan någon form av årlig löneutveckling, som för andra grupper på arbetsmarknaden, och där det vid anställning inte ges någon möjlighet att diskutera sin lön.
PTP-lönen berör egentligen alla psykologer, anser Carl-Axel Holmberg, vid tillfället förhandlingschef på Psykologförbundet.
– Det är såklart en facklig fråga, men det handlar också om att stå upp för varandra. Om alla PTP-psykologer vägrade acceptera annat än individuell lönesättning, skulle arbetsgivarna vara tvungna att förhandla om lön, säger han.
Glädjande i en annars dyster PTP-översikt är att kvinnor tar för sig – och det ger resultat. Tidigare begärde och erbjöds manliga PTP-are inom landstingen högre lön än sina kvinnliga kollegor. Nu råder det motsatta. Kvinnliga PTP-psykologer inom landstingen tjänar i genomsnitt 500 kronor mer än sina manliga kollegor.
– Det är en ljusning. Att tro på och värdera sig själv har effekt, säger Ulrika Sharifi.
Läs även: “Allt krut på karriärvägar”
FAKTA/ PTP-lön (medellön/sektorer):
Landstingskommunal: (alla) 28 200 kr, 28 300 kr (kvinnor), 27 800 kr (män)
Primärkommunal: 32 100 kr
Privat: 30 150 kr
Statliga: 31 000 kr
Samtliga: 28 900 kr
Lägst och
högst inom landstinget
Lägst:
Stockholms läns landsting (26 700 kr)
Region Skåne (26 200 kr)
Högst:
Region Norr-botten (31 500 kr)
Region Halland och Region Östergötland (30 500 kr)
Region Gotland (30 400 kr)