Jag vill börja med att önska er alla ett GOTT NYTT ÅR. Jag tror att det blir ett bra år men det finns mycket mer att göra. Vi har många områden i samhället där jag med oro ser en utveckling där många far illa och många lider av psykisk ohälsa. Året som gått har tydligt visat många områden där människor farit illa. Det som etsat sig fast i mitt minne och som påverkat mig starkt är #metoo och situationen för ensamkommande flyktingungdomar. Jag vet att det är många av er som gör ett enormt arbete för dessa utsatta, både förebyggande och i behandling.
I år är det valår och det innebär alltid en extra satsning för ett professionsförbund. Politikerna är nämligen lättare att nå och mer lyhörda. I år har vi bestämt att vi ska föra fram behovet av psykologer på tre områden genom att fokusera på det som jag ibland har kallat skandaler. Det första är det som framkom vid en undersökning Lärarnas Riksförbund gjorde 2017. Den visade att 1/3 av alla barn inte går ut med fullständiga gymnasiebetyg.
Vi vet vad det kan innebära av utanförskap och ökad risk för psykisk ohälsa. Med ett främjande och förebyggande arbete i skolan, där psykologen är en mycket viktig aktör, kan vi kraftigt minska problemen. Det andra är att det är mycket högre risk för att bli sjukskriven på grund av psykisk ohälsa om du är kvinna inom vården än man inom tjänstesektorn. Det är oacceptabelt både utifrån jämlikhet och utifrån värdering av arbetsmiljön på olika arbetsplatser. Utifrån de kunskaper arbetsoch organisationspsykologer besitter vet vi mycket kring orsakerna till arbetsmiljöbrister och även vad som behöver göras.
Det tredje är att mindre än 3 procent av besöken inom primärvården är hos psykologer och 50 75procent av patienterna med psykisk ohälsa fångas inte upp på vårdcentralerna. Detta trots att cirka 50 procent av de som är sjukskrivna i dag är det på grund av psykisk ohälsa. Psykologisk behandling är det som skulle hjälpa de flesta av dem. Vi kommer att belysa dessa områden i debattartiklar, seminarier, uppvaktningar med mera. Vi tror och hoppas att du som medlem ute i landet också försöker visa på dessa »skandaler« och inte minst vad psykologer kan göra åt det. Tillsammans kan vi bidra till att få politikerna att satsa mer, och på rätt saker, för en bättre psykisk hälsa i Sverige.
Anders Wahlberg, förbundsordförande