På bara ett dygn har över tusen psykologer undertecknat ett upprop om hur många övergreppsberättelser de tagit del av i yrket. Samtidigt åtar de sig att sprida kunskap om vad som är verksamt och läkande i bemötande och behandling.
“Skriv under genom att kommentera med namn, titel och en uppskattning om hur många övergreppsberättelser ni tagit del av i yrket.” Så lyder uppmaningen i ett antal Facebook-grupper för psykologer. I den största gruppen, med över 6000 psykologer som medlemmar, har över tusen undertecknat och kommenterat uppropet.
“Kom igen, vi kan allt få ihop lika många som juristerna eller skådespelarna!”, skriver initiativtagarna.
Sara Renström, ledamot i förbundsstyrelsen, välkomnar initiativet.
-Vi är inte ett dugg förvånade över det genomslaget. Psykologer har även tidigare varit snabba och effektiva i att mobilisera sig i olika hjärtefrågor och vi psykologer sitter på viktig kunskap som är angelägen att sprida till fler, säger hon.
Sara Renström kontaktade initiativtagarna i ett tidigt skede för att undersöka intresset att skriva något i samarbete med Psykologförbundet.
-Men de ville säkerställa integriteten i att göra en text utifrån sina tankar, erfarenheter och ha fria ramar för det, vilket vi förstås respekterar.
Sara Renström och förbundsstyrelsen började i stället att skissa på en debattartikel kring begreppet ”frysning”.
-Det är en vanlig reaktion som dessvärre inte är lika känd för allmänheten som att slåss eller fly, men vi fick sedan kännedom om att arbete kring det redan pågick på annat håll.
Förbundsstyrelsen ser i stället över hur den kan komplettera de debatter som pågår, bland annat via Psykologiguiden, vilka fackliga aspekter som behöver lyftas och hur analyser från andra perspektiv, framförallt på strukturell nivå, kan bidra.
Sara Renström tycker det är glädjande att #metoo inte är en kampanj som blåst över på några veckor.
-Men med storheten kommer även ett ansvar att få till verkliga skillnader, säger hon.
När och var uppropet kommer att publiceras uppges ännu inte vara bestämt.