Förbättrad sömn leder till färre vanföreställningar, så som paranoia och hallucinationer. Det visar en ny brittisk studie. Sömnförbättringen hade även en stor effekt på depressiva symtom och ångest.
I studien, publicerad online i The Lancet Psychiatry den 6 september, ingick 3 700 studenter vid 26 universitet i hela Storbritannien. Inkluderingskriteriet var sömnproblem. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper; en som erbjöds sex sessioner internetbaserad KBT som syftade till en förbättrad sömnkvalitet, samt en grupp som utgjorde kontroll. Samtliga genomgick en internetbaserad bedömning vid studiens inledning, samt efter 3, 10 och 22 veckor.
Redan efter 10 veckor hade sömnproblemen minskat med hälften i den grupp som fått behandling, depressiva symtom och ångestproblematik hade minskat med en femtedel, paranoia reducerades med 25 procent och förekomsten av hallucinationer med 30 procent.
Däremot ökade andelen deltagare med maniska symtom i behandlingsgruppen. Det kan enligt forskarna helt enkelt vara symtom på ett ökat psykiskt välmående till följd av förbättrad sömn, eftersom faktorer som till exempel gladlynthet och stort självförtroende även finns med vid en bedömning av misstänkt mani.
En svaghet i studien är att så många deltagare, omkring 50 procent, hoppade av. Endast 18 procent i behandlingsgruppen fullföljde samtliga KBT-behandlingar. Resultatet kan dessutom ha påverkats av faktorer som att studien helt förlitade sig på ett selektivt deltagande utifrån ett individuellt intresse och självrapporterade upplysningar vid forskarnas bedömning av resultaten.
En av forskarna bakom studien, professor Daniel Freeman vid University of Oxford, uppger dock för The Guardian att resultatet – trots att så många hoppade av – pekar på ett tydligt mönster för hur sömnproblem kan leda till en rad negativa effekter på den mentala hälsan. Och eftersom de flesta deltagarna inte hade någon diagnostiserad psykisk sjukdom vittnar resultatet om att sömnlöshet även kan vara en bidragande orsak till mer allvarliga psykiska problem.