Ögonrörelseterapi (EMDR) är en effektiv metod för barn med PTSD. Det har för första gången visats i en studie av bland annat svenska forskare och som i juni publicerades i Journal of Child Psychology and Psychiatry. I snitt räckte det med fyra behandlingstillfällen för att hjälpa barnen.
Det är forskare vid Lunds universitet som tillsammans med kolleger vid Amsterdams universitet jämfört EMDR och kognitiv beteendeterapi med barn på väntelista. Barnen var i åldrarna 8 till 18 år och hade efter en enskild allvarlig traumatisk händelse diagnostiserats med PTSD enligt kriterierna i DSM-IV.
Totalt ingick 103 barn i studien. 43 valdes slumpmässigt till behandling med EMDR och 42 till kognitiv beteendeterapi då barnen tillsammans med terapeuten i skrift fick återge den traumatiska händelsen. Dessa jämfördes sedan med 18 barn på väntelista. Barnen i de två behandlingsgrupperna fick upp tills sex sessioner på vardera 45 minuter. Uppföljningar gjordes efter tre och tolv månader.
Bäst resultat gav EMDR-behandlingen, där drygt 92 procent av barnen inte längre hade kvar PTSD-symtom som motsvarade kriterierna i diagnosmanualen. I genomsnitt räckte det med fyra sessioner för att uppnå det resultatet. Den kognitiva beteendeterapin var också effektiv, drygt 90 procent av barnen nådda samma positiva resultat efter i genomsnitt drygt fem sessioner. Effekten i båda grupperna kvarstod efter tre och tolv månader.
Omkring 16 procent av alla barn som utsätts för ett trauma drabbas av PTSD. En av forskarna bakom den nya studien, Sean Perrin på Institutionen för psykologi vid Lunds universitet, anser att vården måste bli bättre på att identifiera symtom hos barn som varit med om något traumatiskt, inte minst mot bakgrund av att Sverige tagit emot många flyktingbarn. Genom att i ökad utsträckning föra in dessa korta behandlingar med EMDR och kognitiv beteendeterapi i vården skulle mycket mänskligt lidande kunna undvikas, tror han.
Studien Comparison of eye movement desensitization and reprocessing therapy, cognitive behavioral writing therapy, and wait-list in pediatric posttraumatic stress disorder following single-incident trauma: a multicenter randomized clinical trial publicerades online den 29 juni i tidskriften Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Peter Örn