AKTUELLT. Samer i Sverige upplever sämre psykosocial hälsa än majoritetsbefolkningen – och det behövs mer forskning om och av samer. Det visar Sametingets rapport. Nu hoppas Jon Petter Stoor, som gjort sammanställningen, att regeringen ger Sametinget incitament att arbeta vidare med frågan.
Rapporten Kunskapssammanställningen om samers psykosociala ohälsa, som överlämnades den 20 juni till Socialdepartementet, visar att varannan ung same uppelever sig utsatt för etnisk diskriminering, att var tredje ung samisk renskötare allvarligt övervägt eller haft planer på att ta sitt liv, att fler manliga renskötare har en farlig alkoholkonsumtion jämfört med svenska män samt att renskötande samer rapporterar lägre förtroende för vårdgivare än andra norrlänningar.
Rapporten visar också på de stora kunskapsluckor som finns inom hälso- och sjukvården om samers livsvillkor och kultur, samt att det behövs mer forskning om samers psykiska ohälsa.
Psykolog Jon Petter Stoor, som gjort sammanställningen, ger i rapporten förslag på åtgärder som kan leda till en förbättrad hälsosituation för samer, och tar även upp statens hälsorelaterade skyldigheter gentemot samer. Ett konkret förslag är att skapa ett center för samisk hälsa, ett annat att befintliga vårdgivare, inom primärvård och psykiatrin, höjer kunskapsnivån hos sin personal om samisk kultur och språk.
– Alla önskar väl att situationen kunde bli bättre, men då krävs det faktiskt att man ger oss samer möjlighet att själva medverka till att producera relevant forskning, påverka politiska processer och att man vågar se läget som det faktiskt är, säger Jon Petter Stoor och fortsätter:
– Det vi hoppas nu ska hända är att väntans tid ska vara över, och att man från regeringens sida visar att urfolkets hälsorättigheter är värda mer än pappret de är skrivna på. Att vi har rätt till lika god hälsa som andra, och rätt att kunna påverka vår hälsosituation. Och för det behövs ny kunskapsproduktion och dedikerade resurser, både till Sametinget och till ett center för samisk hälsa.
Hösten 2015 gav Socialdepartementet för första gången i historien Sametinget i uppdrag att kartlägga och göra en kunskapssammanställning om svenska samers psykosociala ohälsa. Uppdraget gick till psykolog Jon Petter Stoor, som igår den 20 juni överlämnade rapporten till Socialdepartementet.
Läs även:
”Det är ovärdigt ett av världens rikaste länder att inte kunna säga något om hälsan hos urfolket”, Psykologtidningen.se
Rapporten Kunskapssammanställningen om samers psykosociala ohälsa, pdf
TEXT
Kajsa Heinemann