AKTUELLT. Förskrivningen av adhd-läkemedel fortsätter att öka och de geografiska skillnaderna i förskrivningsmönstret består. Det visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen, som uppger socioekonomiska faktorer och olika tillämpning av diagnosen som möjliga orsaker. I vissa kommuner får nu drygt 14 procent av pojkar i tonåren adhd-läkemedel.
I flera kommuner i bland annat Stockholms län, Västra Götalands län och Västerbottens län får mer än 10 procent av pojkarna i åldergruppen 10-17 år adhd-läkemedel. Samtidigt är andelen i ett 20-tal andra kommuner under 3 procent.
Det visar Socialstyrelsens nya kartläggning som gäller 2015 års förskrivning. Adhd-diagnosen ställs utifrån symtom och enligt Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, kan de geografiska skillnaderna eventuellt förklaras av tillämpningen av diagnosen vilket i förlängningen även påverkar läkemedelsförskrivningen.
– Vi kan i vissa delar av landet ha en överdiagnostisering och i andra delar en underdiagnostisering. Vi följer noga utvecklingen. Det är viktigt att personer som är i behov av läkemedel får det, men även andra insatser som exempelvis psykologiska och pedagogiska kan räcka, säger Peter Salmi i ett pressmeddelande.
Adhd-diagnoserna och förskrivningen av adhd-läkemedel har ökat kraftigt de senaste tio åren. Störst är förskrivningen till barn mellan 10 och 17 år, där 5,2 procent av pojkarna gjorde minst ett uttag av adhd-läkemedel under 2015. Motsvarande siffra för flickor i samma ålder var 2,2 procent. Internationella studier pekar på en liknande förskrivning till barn i skolåldern, uppger Socialstyrelsen.
I Socialstyrelsens prognos för utvecklingen på fem till tio års sikt kommer 6 procent av pojkar och 3 procent av flickor få adhd-läkemedel förskrivna, om de nya användarna som årligen återkommer stabiliseras på dagens nivå. I prognosen för andelen med adhd-diagnos uppskattas drygt 8 procent av pojkar och 4 procent av flickor ha diagnosen om tio år.
Läs hela rapporten Förskrivning av adhd-läkemedel 2015 – trender och prognos av utvecklingen som Pdf.
TEXT
Peter Örn