AKTUELLT. Hbtq-personer drabbas oftare än andra av depressioner, psykoser och förtidig död. Även riskbruk av främst alkohol är högre i hbtq-gruppen. Orsaken är förmodligen en långvarig och allvarlig stress, så kallad minoritetsstress, skriver Socialstyrelsen som i en ny studie jämfört psykisk ohälsa bland personer i samkönade äktenskap med personer i tvåkönade äktenskap.
Personer som befinner sig i minoritetsposition på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck riskerar i större utsträckning än andra att utsättas för sådan långvarig och allvarlig stress till följd av diskriminering att den leder till psykisk ohälsa. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen, som bygger på registeruppgifter om förekomst av psykisk ohälsa, användningen av psykofarmaka och mortalitet hos personer i samkönade äktenskap. Det är de enda registeruppgifter som finns när det gäller hbtq-personers hälsa.
1,3 miljoner personer i olikkönade äktenskap och 10 000 personer i samkönade äktenskap ingår i studien. Resultatet visar en betydligt högre förekomst av psykisk ohälsa och användning av psykofarmaka bland hbtq-personer, vilket kan tolkas som ett tecken på stressrelaterad ohälsa i gruppen (så kallad minoritetsstress), skriver Socialstyrelsen. Riskbruk och beroende av främst alkohol är särskilt vanligt bland kvinnor i samkönade äktenskap; bland kvinnor i 30-årsåldern var förekomsten upp till sex gånger högre än bland övriga kvinnor i samma ålder.
Johanna Jupiter, ansvarig för hbtq-frågor på Socialstyrelsen, uppger i ett pressmeddelande att resultatet ligger i linje med tidigare studier där alkohol visat sig vara ett sätt för homo- och bisexuella kvinnor att hantera den stress de utsätts för, som en slags självmedicinering.
Bland männen i samkönade äktenskap finns en ökad förekomst av allvarlig psykisk sjukdom, exempelvis schizofreni, vilket kan vara ett tecken på att gruppen utsätts för en ökad stress som kan påverka och utlösa sjukdomen. Männen löpte också en högre risk att dö i förtid. Generellt är självmord vanligare i samkönade äktenskap och allra vanligast är det bland män, visar studien.
Eftersom äktenskap i sig anses vara en skyddsfaktor som kan motverka psykisk ohälsa för både män och kvinnor tror Socialstyrelsen att resultatet egentligen är en underskattning av den psykiska ohälsan generellt inom hbtq-gruppen.
Läs rapporten Psykisk ohälsa bland personer i samkönade äktenskap som pdf
TEXT
Peter Örn