FORSKNING. Ångest, depression och annan psykisk ohälsa bland unga ökar risken betydligt för stroke senare i livet. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. God kondition verkar dock vara en skyddande faktor och motion bör därför utgöra en central del av rehabiliteringen av unga med psykisk ohälsa, menar forskarna.
Den största ökningen av psykisk ohälsa ses hos unga personer, framför allt bland unga kvinnor. Mellan 1990 och 2010 ökade antalet kvinnor i åldern 16 till 19 år som vårdades på sjukhus för depression och ångest åttafalt. För unga män i samma ålder var ökningen fyrfaldig. Samtidigt ökar antalet personer som drabbas av tidig stroke, det vill säga före 65 års ålder, och i dag utgör tidig stroke en femtedel av alla stroke-fall.
Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har följt 45 000 svenska män födda mellan 1950 och 1987 som samtliga diagnosticerades med psykisk ohälsa då de mönstrade vid 18 års ålder. Under uppföljningstiden, som var som längst 42 år, hade 743 av männen (1,65 procent) insjuknat i stroke senare i livet. Av de män som inte led av psykisk ohälsa vid mönstringen, 1,1 miljoner män, hade 0,63 procent insjuknat i stroke. Det var alltså 2,6 gånger vanligare med stroke i gruppen med psykisk ohälsa.
De riskfaktorer som identifierades var ångest, depression, personlighetsstörning och missbruk vid 18 års ålder. Missbruk ledde till störst riskökning, och det är sedan tidigare en välkänd riskfaktor för stroke. Att även depression, ångest och personlighetsstörning innebar en riskökning kom dock som en överraskning.
Men forskningsprojektet ledde även till en hoppingivande upptäckt. En god fysisk hälsa tycktes helt eliminera den riskökning för stroke som psykisk ohälsa annars innebar. En teori är att hjärnan blir mer motståndskraftig mot olika typer av stress om man är fysisk aktiv. Tidigare forskning har visat att fysisk träning påverkar hjärnans funktioner positivt, exempelvis att den leder till att det bildas fler nervceller.
Forskarna bakom studien, Margda Waern, psykiater och professor, samt Maria Åberg, ST-läkare och docent, båda vid Sahlgrenska akademin, anser att resultaten ger stöd för att fysisk träning bör inkluderas som en del av rehabiliteringen av ungdomar med psykisk ohälsa, även om de inte kunnat visa på ett direkt orsakssamband. De har dessutom i tidigare forskning visat att en god kondition som tonåring också påverkar IQ och minskar risken för svår depression, självmordsbeteende, epilepsi och demens senare i livet.
Den nya studien har titeln Non-Psychotic Mental Disorder in Teenage Males and Risk of Early Stroke: a Population-Based Study. Den publicerades i marsnumret av tidskriften Stroke.
TEXT
Peter Örn