FACKLIGT. Som fackligt ombud tog Lisa Pettersson, psykolog på Elevhälsan i Borås, tag i lönefrågan i kommunen. Genom att göra en egen lönekartläggning innefattande 42 kommuner fick hon arbetsgivaren att inse att Borås låg illa till i jämförelsen – något som i år kommer leda till en särskild lönesatsning på psykologer.
Lisa Petterson arbetar som psykolog inom Elevhälsan i Borås stad. Totalt tretton psykologer arbetar inom förskola och skola i kommunen. På senare tid hade gruppen saknat facklig representant. Men i höstas blev det annorlunda då Lisa Pettersson tog sig an uppdraget.
– Jag tänkte att det skulle kunna vara ett spännande uppdrag. Först ville jag ta tag i lönefrågan, detta då det är en fråga som diskuterats mycket i psykologgruppen. Borås har under en tid haft svårt att rekrytera och behålla psykologer, speciellt legitimerade, samtidigt som skillnaden i lönenivå för legitimerade psykologer och PTP-psykologer varit mycket liten, berättar hon.
Inte minst saknades faktauppgifter om hur psykologerna verkligen låg till lönemässigt. Lisa Pettersson och hennes kolleger hade hört att lönerna låg relativt bra till. Men hon ville undersöka hur lönerna för legitimerade psykologer verkligen såg ut i kommunen och regionen som helhet och beslutade att jämföra lönerna för legitimerade psykologer inom förskola och skola i 42 kommuner, inklusive Borås stad.
– Jag ringde runt till samtliga kommuner och fick via arbetsgivarna löneuppgifter för samtliga psykologer, totalt 228 personer, och tog sedan, tillsammans med en kollega, fram diverse jämförelsemått. Jag räknade även ut förväntad lönenivå för 2016 baserat på statistik från förbundet.
Kartläggningen visar att för 2015 låg medianvärdet för de 228 psykologerna i de 42 kommunerna på 37 400 kr i månaden. Borås stad hamnade på 42:a plats, lägst av alla kommunerna. Medelvärdet var nära botten det också.
– Resultaten var mycket intressanta! Dels visade kartläggningen psykologlönerna i kronor, dels hur många procent som behöver skjutas till för att Borås stad ska komma upp i medianvärdet och anses kunna konkurrera med övriga kommuner. Det var elva procent, säger Lisa Pettersson.
Kartläggningen skickades till cheferna för personal- och förhandling i kommunen.
– Jag förklarade för dem att vi kommer att driva lönefrågan hårt inför 2016. Med hjälp av kartläggningen hade vi bra argument inför centrala förhandlingar. I och med att Borås haft problem att rekrytera och behålla psykologer borde det också ligga i arbetsgivaren intresse också att göra något åt lönerna. Givetvis påverkar andra faktorer än bara lön, men samtidigt kan ju en justering av löner ses som en enkel initial åtgärd.
Resultatet av de centrala förhandlingarna blev att psykologerna nu utgör den mest prioriterade gruppen i kommunen och att minst fyra procent ska fördelas ut på psykologgruppen mot två procent för övriga.
– Det är självklart en bit kvar, men nu har vi åtminstone hjälpt kommunen att få upp ögonen för hur det ser ut, något som förhoppningsvis kan bana väg för ett mer långsiktigt arbete.
Lisa Pettersson uppmanar gärna kolleger runt om i landet att göra liknande kartläggningar.
– Det är viktigt att lönerna inte baseras på ett tyckande och tänkande utan det handlar om ta fram sakliga argument som baseras på fakta.
TEXT
Carin Waldenström