• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Psykologtidningen

Sveriges Psykologförbund

  • Hem
  • Artiklar
    • Aktuellt
    • Debatt
    • Fackligt
    • Forskning & konferensrapporter
    • Nytt i Tryck
  • Arkiv
    • Arkiv Psykologtidningen 2010 – 2022
    • Arkiv: Forskning
    • Forskningsserier
  • Annonsera
  • Om oss
    • Om oss
  • Kontakt
  • Sök
  • Prenumerera
Hem » PTP-psykologer erbjuds fast lön – trots rätt till löneförhandling

PTP-psykologer erbjuds fast lön – trots rätt till löneförhandling

18 februari 2016 publicerad av Kajsa Heinemann

FACKLIGT. Psykologförbundet har individuella differentierade löneavtal för alla psykologer, vilket innebär att lön ska sättas utifrån den sökandes kunskap, kompetens och meriter. Ändå vittnar många PTP-psykologer om att arbetsgivare erbjuder en bestämd ”ingångslön”, utan möjlighet till löneförhandling.

Foto: Sanchairat. iStock Photos

Psykologförbundets årliga löneenkät visar att landets PTP-psykologer inom samtliga områden har fått en liten löneökning, jämfört med 2014. Men ökningen är marginell, många önskar en högre lön – men framför allt att få möjlighet att förhandla sin lön. Här är ett urval av röster från PTP-psykologer som Psykologtidningen varit i kontakt med angående deras erfarenhet av löneförhandling, eller rättare sagt; frånvaron av förhandling: ”Vi ger samma lön till alla”, ”Mina erfarenheter betydde ingenting”, ”Man känner sig ganska utsatt” och ”Jag tackade ja till slut för jag ville ha ett jobb”.

Alla delar känslan av att inte kunna påverka sin lön; de känner sig frustrerade och besvikna. Och alla understryker hur viktigt det är att frågan tas upp i Psykologtidningen, men långt ifrån alla vill låta sig intervjuas av rädsla för vilka konsekvenser det kan få. En som vill dela med sig är Johanna Leander, vars erfarenhet speglar många PTP-psykologers:

– Jag försökte mig på en löneförhandling men fick svaret att lönen var 24 000, vilket inte gick att förhandla. Jag skrev då ett långt och utförligt mejl där jag motiverade en högre lön utifrån tidigare erfarenheter. Svaret jag fick var att jag fick svara inom en dag annars skulle platsen erbjudas någon annan. Jag var inte nöjd med min lön och hade önskat mer. Jag erbjöds inte heller lön för arbete under resor eller att de betalade en del av resekostnaderna, vilket hade varit rimligt med tanke på mottagningens geografiska läge.

Joanna Leander säger att hon överlag är nöjd med sin PTP-tjänstgöring men att hon samtidigt också kände sig maktlös och lite utnyttjad:
– Jag upplevde det som att man tog chansen att skaffa “billig” arbetskraft vilket var nedslående och inte så motiverande. Jag tackade även innan nej till en tjänst inom samma region, i Lidköping, på grund av samma företeelse. Men eftersom jag inte blev erbjuden någon annan tjänst än den jag senare tackade ja till så beslöt jag mig för att rucka på mina principer.

Men det finns också goda exempel. En som lyckades förhandla sin PTP-lön och som är nöjd med lönen är Kajsa Bergwall, som sedan i höstas är psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, en MMR2-mottaging (multimodal rehabiliterings mottagning på specialistnivå) för patienter med utmattningssyndrom. När hon skulle söka PTP-tjänst visste hon att hon ville arbeta kliniskt och på en vårdcentral, så hon skräddarsydde sin egen tjänst och tog själv kontakt med vårdcentraler och presenterade sin plan. På tredje försöket lyckades hon:

Kajsa Bergwall
Foto: Stressmottagningen

– Jag hade varit på två vårdcentraler som tackat nej men så fick jag napp på Essinge vårdcentral i Stockholm. Jag presenterade min tjänst som jag skapat själv som ensam PTP-psykolog, som skulle handla om att bygga upp en mottagning med stegvis vård där patienter fick träffa mig för ett första bedömningssamtal på 30 minuter inom en vecka. Därefter skulle jag bedöma vilken typ av vård patienten behövde, så som delta i föreläsningar om depression, ångest och oro, stress eller sömn, eller individuell behandling men också ytterligare bedömning och screening inför remiss till psykiatrin. Jag ville ha jobbet, och jag hade tur för de ville ha mig också! Säger Kajsa Bergwall och fortsätter:

– När arbetsgivaren frågade vad jag ville ha i lön sa jag 30 000 kr och hänvisade till att mina kurskamrater i Östergötland fått den lönen. Till slut fick jag 27 500 kr, vilket jag var nöjd med, jag visste att det var högre än genomsnittet i Stockholm.

– Jag tror att jag hade lite tur, att arbetsgivaren inte riktigt visste vad en PTP-lön i Stockholm låg på, men jag tror också att jag lyckades presentera min roll på ett sådant sätt att arbetsgivaren ville ha mig. Jag tror att det är jätteviktigt att våga söka PTP utanför ”boxen”, utanför de PTP-platser som finns. Om man som jag söker upp en verksamhet som inte har psykolog, och presenterar en skräddarsydd tjänst är det lättare att få högre lön.

Kajsa Bergwall berättar att hon haft stor nytta av gruppen PTP-löner på Facebook:
– Jag tycker att den har varit väldigt värdefull för mig. Framför allt för att där finns många goda exempel. Jag hade aldrig vågat begära så hög lön om jag inte hade läst att det fanns psykologer som begärt och fått. Det är så mycket lättare att löneförhandla och begära högre lön när det finns andra som fått hög lön.

Förutom att ta hjälp av Psykologförbundets lönestatistik är det många som får stöd av PTP-lönegruppen på Facebook, som bland annat psykolog Sara Renström är med att administrera. Enligt henne postar medlemmar sina erfarenheter vad de fått för lön och hur processen gått till.

– Jag vågar inte svara för alla PTP-are och om de är nöjda som grupp, det har jag inget underlag att uttala mig om. Men gruppen fungerar som stöd genom att medlemmar delar erfarenheter, ger information om vad olika arbetsgivare använder för metoder och strategier samt peppar varandra till att våga försöka, säger Sara Renström och fortsätter:

– Återkommande är frustrationen över begränsat utrymme för förhandling i storstäderna, där det ofta är en på förhand bestämd lön som erbjuds och där söktrycket på PTP-platserna är stort. Men vissa delar med sig av erfarenheter där de trots dåliga förutsättningar fått upp lönen, andra beskriver hur de tappert kämpat och tränat sina färdigheter i löneförhandling men inte fått den utdelning de skulle önskat.

– För att förhandla sin lön ska man vara förberedd och påläst, kolla statistik, lyfta vad som är anledningen till att de vill ha just den personen till tjänsten, öva på att stå ut i obehaget av att begära något när någon säger nej och använder sina tekniker för att driva sin linje. För många är löneförhandlingen vid PTP den första gången man har en löneförhandling, medan arbetsgivaren kanske varit i den situationen många gånger och har stor erfarenhet. Oavsett utgång är det användbar träning och värt att försöka ställa krav och argumentera för dem.


Fakta PTP-löner 2015 (2014)

Medellönen i kr inom:
Landsting: 27 400 (27 090)
Kommun: 30 600 (29 393)
Privat: 28 700 (28 126)
Stat: 29 900 (29 710)
Samtliga: 28 100 (27 668)

TEXT

Kajsa Heinemann

Fler artiklar

  • Autism på modet
  • Därför skenade diagnosen utmattningssyndrom
  • "Bland samer är normen att vara stark"

Arkiverad under: Aktuellt, Fackligt Taggad som: avtal, depression, löner

Primärt sidofält

Följ oss


Alla artiklar på psykologtidningen.se automatpubliceras i vårt Facebook-flöde. Följ oss därför på Facebook så missar du ingenting av det som händer i vår del av världen.

Senaste numret

Läs senaste numret av Psykologtidningen

Annonser

Ledare

Dags att bryta tystnaden

Systemfel att doktorander inte vågar berätta om sin arbetsmiljö, skriver chefredaktör Lennart Kriisa.

Essä

På spaning efter anknytning

ESSÄ. Prousts huvudverk ger de psykologiska teorierna kött och blod, skriver psykologen Magnus Ringborg med anledning av hundraårsdagen av författarens död.

Konferensrapporter

Psykologer och filosofer i debatt om klimatet

Debatterade vad som är viktigast för att lösa klimatkrisen. De visade sig ha olika svar.

Etikrådet

Regionen avslutade mitt avtal – hur skyddar jag patienterna?

Börja med att göra en ansvarsanalys, svarar Patrik Lind, Etikrådets ordförande.

Har du en fråga till Etikrådet? Mejla till etikfragan@psykologforbundet.se

Utanför jobbet

“Jag försöker få fram det mänskliga”

Psykologen Magnus Ringborg är aktuell med flera offentliga skulpturer.

Tidigare nummer


Läs alla nummer sedan 2010

Pressgrannar

Här hittar du de nordiska psykologförbundens tidningar.

 • Danmark
 • Norge
 • Finland

Följ oss på Instagram


instagram.com/psykologtidningen

Footer


 

Psykologtidningen
Nytorgsgatan 17 a
116 22 Stockholm
Växel: 08 567 06 400
E-post: redaktionen@psykologtidningen.se

Psykologtidningen ges ut av…

Sveriges Psykologförbund

Följ oss

twitter.com/psykologtidning

25 januari 2023

Eleven former PhD students: “The professor bullied us” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/eleven-former-phd-students-the-professor-bullied-us/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618275407027113984 Retweet on Twitter 1618275407027113984 Like on Twitter 1618275407027113984 Twitter 1618275407027113984
25 januari 2023

Elva före detta doktorander: “Professorn bröt ned oss” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/elva-fore-detta-doktorander-professorn-brot-ned-oss/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618198619282341888 Retweet on Twitter 1618198619282341888 Like on Twitter 1618198619282341888 Twitter 1618198619282341888
25 november 2022

Ivo kritiserar: Barn bältades på psykosavdelning för vuxna http://psykologtidningen.se/2022/11/25/ivo-kritiserar-barn-baltades-pa-psykosavdelning-for-vuxna/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1596172032852783104 Retweet on Twitter 1596172032852783104 Like on Twitter 1596172032852783104 Twitter 1596172032852783104
24 augusti 2022

Sverige får ett nytt psykologprogram https://psykologtidningen.se/2022/08/24/sverige-far-ett-nytt-psykologprogram/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562424489492631552 Retweet on Twitter 1562424489492631552 Like on Twitter 1562424489492631552 Twitter 1562424489492631552
24 augusti 2022

Vänstern dominerar bland psykologer https://psykologtidningen.se/2022/08/24/vanstern-dominerar-bland-psykologer/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562405528290168832 Retweet on Twitter 1562405528290168832 Like on Twitter 1562405528290168832 Twitter 1562405528290168832
15 juni 2022

Larmet från Västerbotten: Transpersoner självmedicinerar med stopphormoner http://psykologtidningen.se/2022/06/15/larmet-fran-vasterbotten-transpersoner-sjalvmedicinerar-med-stopphormoner/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1537021346772832256 Retweet on Twitter 1537021346772832256 Like on Twitter 1537021346772832256 Twitter 1537021346772832256
18 maj 2022

Socialstyrelsen medger bristande kommunikation http://psykologtidningen.se/2022/05/18/socialstyrelsen-medger-bristande-kommunikation/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1526901178939867138 Retweet on Twitter 1526901178939867138 Like on Twitter 1526901178939867138 Twitter 1526901178939867138
6 april 2022

Psykolog vittnade mot klient i parterapi https://psykologtidningen.se/2022/04/06/psykolog-vittnade-mot-klient/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1511689140647174144 Retweet on Twitter 1511689140647174144 1 Like on Twitter 1511689140647174144 Twitter 1511689140647174144

Nyheter

Solstickepriset till Christina Renlund

“Ledningen har misslyckats”

Uppgifter: Uppsala universitet startar utredning om Emily Holmes

Nationalkommittén för psykologi utreder uppgifterna om professor Emily Holmes

“Är arbetsmiljön verkligen orsaken till dåliga chefer?”

Ukrainsk psykolog vann Olof Palme-priset

© 2023 Psykologtidningen · Webdesign Xponent · Genesis Framework · WordPress · Sitemap · Cookies · Logga in