Användningen av adhd-läkemedel fortsätter att öka. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen, som dock förutspår att förskrivningen bland pojkar i åldern 10 till 17 år kommer att mattas av eftersom den nu helt enkelt ligger nära den uppskattade förekomsten av adhd i den aktuella gruppen. För första gången finns nu även förskrivningsstatistik på kommunal nivå och skillnaderna är mycket stora.
Socialstyrelsen har följt förskrivningen av det vanligaste adhd-läkemedlet, metylfenidat, mellan åren 2006 och 2014. Resultatet visar att förskrivningen ökar stadigt i alla åldersgrupper utom bland de minsta barnen.
Den är vanligast bland pojkar i åldern 10-17 år, där cirka 5 procent nu får dessa läkemedel. Men även bland flickor är förskrivningen vanligast i åldern 10-17 år, och knappt 2 procent av flickor i den åldersgruppen får metylfenidat förskrivet.Statistiken visar att förskrivningen är vanligast i Gävleborg och Gotland, med cirka 7 procent bland pojkar i åldern 10-17 år. Lägst förskrivning har Kronoberg, med 2,5 procent i den åldersgruppen.
För första gången finns nu även statistik sett till enskilda kommuner och på den nivån finns stora skillnader. Medan andelen pojkar i åldern 10-17 år i exempelvis Nykvarn, Essunga, Karlsborg, Håbo och Älvkarleby som får adhd-läkemedel är 11-12 procent, är motsvarande förskrivning i Värnamo, Rättvik, Ulricehamn och Emmaboda endast omkring 1,5 procent.
I en kommentar från Socialstyrelsen säger utredaren Peter Salmi att de inte exakt vet vad dessa kommunala skillnader beror på, men att det är en fråga Socialstyrelsen ska återkomma till.
Läs Socialstyrelsens rapport Användningen av centralstimulantia vid ADHD – Utvecklingen regionalt och i riket som pdf
TEXT
Peter Örn