Självironi och humor är ett sätt för både ungdomar och personal att undvika disciplinär auktoritet och fångar/fångvaktar-identiteter på ungdomshem. Det visar forskaren Anna Gradin Franzén på avdelningen för psykologi, Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet i en doktorsavhandling.
Anna Gradin Franzén har studerat pojkar som är tvångsintagna på ett ungdomshem. På ungdomshemmet ligger fokus på individens eget ansvar samtidigt som det finns krav och tvång.
– Det kan bli problematiskt att förhålla sig till och ger upphov till flera olika identitetspositioner att uppta eller göra motstånd mot, säger Anna Gradin Franzén i ett pressmeddelande.
Det ligger i båda parters intresse att undvika disciplinär auktoritet och fångar/fångvaktare-identiteter. Självironi och humor blir viktiga sätt att göra det på.
– Både personal och ungdomar använder sig gärna av humor för att förhandla om hierarkier relaterade till auktoritet och ålder, säger Anna Gradin Franzén.
Många ungdomshem använder sig av ”teckenekonomi”, ett påverkansprogram som syftar till att förändra ungdomarnas beteenden. ”Rätt” beteenden belönas med poäng, och andra beteenden kan orsaka poängavdrag. I slutet av veckan kan poängen bytas mot pengar eller roliga aktiviteter.
Ett sätt att subtilt göra motstånd kan vara att till exempel följa manualen om hur rummet ska städas till punkt och pricka – men att lämna skrivbordsytan, som inte nämns i manualen, stökig.
– På så sätt gör man tydligt motstånd mot diskursen om den ansvarstagande unge mannen, samtidigt som man faktiskt uppfyller reglerna. Sådana exempel visar hur komplicerat det är för individer att ta ansvar när de samtidigt är detaljstyrda och hela tiden utvärderas.
Ett annat av Anna Gradin Franzén huvudfynd är hur ålder används för att befästa identitetspositioner.
– Både ungdomarna och personalen positionerade gärna de unga männen som ”småbarn”, vilket blir paradoxalt på en institution som syftar till att forma dem till ansvarstagande unga vuxna, säger hon.
Positioneringen innebär samtidigt att det blir lättare att uppfostra och vägleda ungdomarna, snarare än att disciplinera eller ”lära dem veta hut”.
– Relationen blir varmare och mjukare, och mer föräldrar-barn än vårdare-ungdomsbrottsling. Det blir ett strategiskt sätt att hantera tillvaron, säger Anna Gradin Franzén.
Anna Gradin Franzén disputerade med ”Disciplining freedom. Treatment dilemmas and subjectivity at a detention home for young men” den 3 juni 2014.