Vid Försvarsmakten känner chefsläkaren till problemen med svåra arbetsförhållanden för psykologerna, men på Rekryteringsmyndigheten har brister i arbetsmiljön inte nått ledningen.
Text: Maja Lundbäck
Försvarsmaktens chefsläkare Markus Karumo håller med de psykologer som tampas med chefer som inte har förstått att man ska jobba preventivt inom företagshälsovård.
– Jag håller med om att det är ett problem, våra psykologer ska kunna jobba preventivt. Men på en del ställen är det utmanande, både på grund av kunskapsglapp och ökad belastning, säger han.
Samtidigt gäller det inte överallt, menar han.
– I våra regelbundna möten med våra medicinska verksamhetschefer är vikten av att arbeta preventivt ett återkommande ämne. Vi arbetar på att få till handledning för psykologerna, för i dag saknas det, säger han.
På Rekryteringsmyndigheten är det nyheter för Annika Fahlvik, chef för avdelningen för verksamhetsstöd, att det kan finnas brister i den psykiska arbetsmiljön för psykologer. Detta trots att arbetsmiljön följs upp via en enkät.
– I enkäten följer vi upp arbetsmiljön på avdelningsnivå och på respektive ort och den har inte visat på rött. Varken skyddsombud eller fack har gett mig indikationer på att det brister i den psykiska arbetsmiljön. Men vi vet att psykologerna har mycket att göra, säger hon.
Statens institutionsstyrelse, SiS, kritiseras av psykologer för att mörka misstag och tysta medarbetare som vågar ta upp missförhållanden. Stefan Hell Fröding, pressansvarig, svarar på kritiken.
– Det här präglar inte SiS generellt på alla institutioner. När det uppkommer missförhållanden agerar vi och vi har ett utbyggt larmsystem. Vi har stängt Lövsta, där har det varit turbulent en längre tid, säger han.
Varför blir många som arbetar på SiS inte så långvariga?
– Personalomsättningen är stor, men det beror på att arbetsmarknaden är bra, säger han.
Kriminalvården får en annan form av kritik – här handlar det om psykologer inom frivården som tvingats till omplaceringar.
– Vi bedömer att psykologresurserna behövs mest på anstalt och häkte. Det här är ingen besparing, säger Christina Källgren Pettersson, enhetschef för verksamhetsutveckling i anstalt.
Hon säger att det handlar om sju av totalt 55 psykologtjänster.
– Och det handlar om någon enstaka person som hamnar långt bort. Visst kan man se det som en kvalitetsförsämring inom frivården, när vi har haft psykologer som har jobbat där. Men vårt uppdrag är inte att bedriva hälso- och sjukvård, säger hon.
Oron på arbetsförmedlingen är främst framtidsinriktad och kretsar kring att det kan bli svårt att hinna med.
– Arbetsmiljöarbetet är jätteviktigt just nu, att vi stöttar chefer, har dialog med våra medarbetare och att man får diskutera egna känslor och upplevelser men också hur verksamheten behöver se ut och hur vi klarar att göra de insatser som är mest betydelsefulla för kunderna, säger Maria Kindahl, chef Rehabilitering till arbete vid Arbetsförmedlingen.
Läs även: