Lisa Feldman Barrets holistiska syn på hur hjärnan arbetar är en del av ett paradigmskifte inom kognitiv neurovetenskap. Det säger Håkan Fischer, professor i biologisk psykologi vid Stockholms universitet, apropå hennes teorier om konstruerade känslor som inte kan härledas till specifika regioner i hjärnan.
– Det är särskilt två delar i hennes teori som jag tycker är intressanta: Dels talar hon inte om hjärnan utifrån ett specifikt emotionsperspektiv eller ett kognitionsperspektiv, utan menar att alla områden har alla funktioner. Att det bara finns en hjärna. Dels att hjärnans funktioner utgår från hur de neurologiska nätverken interagerar, inte från vissa bestämda regioner i hjärnan, säger Håkan Fischer.
Själv har Håkan Fischer under en stor del av sin forskarkarriär arbetat med hjärnavbildning som ett sätt att skapa ökad förståelse för rädsla, ångest och andra känslor som länge ansetts kunna härledas till främst amygdala. Det är ett synsätt som Lisa Feldman Barret menar är felaktigt.
– Visst, hennes teorier och forskningsresultat strider mot mycket av det jag själv jobbar med och det finns säkert anledning till en viss självrannsakan. Samtidigt är jag upplärd i en skola där man fokuserade på hur vissa regioner i hjärnan kan kopplas till negativa känslor som rädsla etc. Men kunskap är kumulativ, och i dag analyserar vi och tänker kring hjärnan på ett mer holistiskt sätt, säger Håkan Fischer.
Han tror att Lisa Feldman Barrets teorier och forskningsresultat på sikt även kan bidra till ökad förståelse för psykisk ohälsa och förbättrade behandlingsmetoder.