3 frågor till Hédi Fried, psykolog och hedersledamot i Psykologförbundet, som både nominerades till Augustpriset 2017 för boken Frågor jag fått om Förintelsen (Natur & Kultur, 2017) och är aktuell i SVT-dokumentären Min Oro av Håkan Pieniowski och Birgitta Öhman.
1. Augustpriset delades ut den 27 november, och även om du inte tog hem segern så gav ju nomineringen stor uppmärksamhet. Hur har du märkt av det?
– En tänkvärd berättelse fick jag från en bibliotekarie som ingår i juryn för Augustpriset. Hon berättade om en mamma, vars son börjat umgås med högerpopulistiska element men som hade kommit på helt andra tankar efter att han hade läst min bok. Visst hade det varit jätteroligt att få Augustpriset, men sådana berättelser är nästan lika mycket värt.
2. Bland de vanligaste frågor du får om Förintelsen är Kan du förlåta? Kan du förlåta, Hédi Fried?
– Jag tänker inte i sådana banor. Det som gjorts kan inte göras ogjort och i det ögonblick man börjar arbeta för en bättre framtid har den frågan inte längre någon plats.
3. I dokumentärfilmen Min Oro, som kan ses på SVT Play fram till november 2018, berättar du om dina tankar och erfarenheter. Vilken är din största oro idag?
– Det är den ökande nazismen och främlingsfientligheten som vi ser i världen. Men egentligen är titeln Min Oro något som jag reagerade på: Jag talar om oron i början av filmen, men jag vill inte stanna vid den. Jag vill inte minst lyfta fram risken med den rädsla som förlamar och att vi nu lever i en tid då vad som helst kan hända. Men hjälps vi åt kan det ske en snabb vändning till det bättre.