Shotokan-karate är extremt fysiskt krävande. Explosiviteten kräver total sinnesnärvaro. Psykologen Anette Pavlovic, 51 år, är flerfaldig mästare, med guld i VM, EM och SM. Hon vet vad hon talar om.
– Jag gillar närkamper, att göra det explosivt. Det är som med sex eller vänskap. Man kan inte låtsas. Man måste komma med allt man har, fysiskt som psykiskt, säger hon och fortsätter:
– För mig är karate en funktionell och dynamisk kroppsmeditation. Att ha en motståndare mitt emot skapar en intensiv, relationell aspekt i träningen.
Att agera enligt intentionen, trots attackens fulla affektpåslag och samtidigt behålla lugnet, är resultatet av fyrtiotvå års utövande av karate. Men trots att hon vunnit SM, EM och VM har framgångarna varit mer av »ett villospår«, menar hon.
– När jag vann VM insåg jag att det inte var tävlandet som gav djup i mitt praktiserande. Karate är en sport för alla, men för mig är det effektiv meditation, ett sätt att lära mig förstå känslotillstånd och utveckla förmågan att härbärgera starka affekter.
Denna förmåga har hon även nytta av som psykolog. Anette Pavlovic, som har en egen psykologmottagning i Malmö, ger som exempel samtal med cancersjuka kvinnor, osäkra om de ska överleva.
– Jag vågar närma mig det svåra med lugn, säger hon och berättar att hon även driver en egen karateförening.
I dojon som karate-tränare talar hon aldrig om psykologi, även om hon ofta ser träningens psykologiska effekter.
– Jag ser rädsla försvinna, skam som rinner av, mod i möten och ökande frihet och glädje. Det händer så mycket med människor under träning.
Anette Pavlovics 3 karatetips:
- Upplev kroppens rörelse eller stillhet, fokusera gärna på fötternas kontakt med marken.
- Ta ett lugnt andetag, andas ut med magen eller fötterna.
- Bekanta dig med hur olika känslor känns i kroppen, så du lättare känner igen och kan välja vad du låter dig styras av.